Cum a ajuns prețul energiei la maximul istoric de 750 lei/MWh pe perioada verii?
- Detalii
- Publicat în 18 September 2019
- Scris de Florin Rusu
De două luni România trece printr-o perioadă extrem de tensionată pe piața energiei electrice, în principal ca urmare a secetei instalate care a redus potențialul de producție a energiei hidro și a intensității mai scăzute a vântului, care a micșorat producția de energie eoliană. Acesta este motivul pentru care în ultimul timp, cu mici excepții, România este campioana prețurlor spot la electricitate în Europa.
Miercuri, însă, prețul electricității cu livrare în ziua de joi a explodat pur și simplu, cel zilnic dublându-se practic, de la 67 de euro la 122 de euro, maximele orare ajungând la un record absolut de 750 de lei/MWh.
Explicația evoluției prețului pentru ziua de joi este dată de două evenimente, unul programat și unul neprogramat.
În seara zilei de marți, la ora 19, a intrat în revizie programată o unitate de producție a Centralei de la Brazi, care ar fi trebui să redevină funcțională miercuri, la ora 20. Drept urmare, pentru 24 de ore, Centrala de la Brazi și-a redus producția la jumătate, la 425 MW. Dacă pe partea de ofertă acest eveniment nu a avut nicio influență, el afectând doar producția de energie din ziua de miercuri, și nu pe cea din ziua de joi, pe partea ce cerere a contat. OMV Petrom, în loc să profite de prețurile pentru ziua de joi, a fost nevoită nu să vândă, ci să cumpere electricitate la prețurile record înregistrate pentru a-și onora contractele.
Miercuri dimineață, Unitatea 1 de la Cernavodă a fost “oprită controlat” în urma unei avarii înregistrate în noaptea precedentă. Interesant este că, în comunicatul transmis pe BVB, SN Nuclearelectrica SA susține că este vorba de “lucrări de remediere la un parametru de proces”, în timp ce pe site-ul Transelectrica, la categoria opriri accidentale, nu programate, cauza opririi este prezentată ca fiind “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”.
Ulterior, pe site-ul Transelectrica a apărut o nouă definiție a termenului “lucrări de remediere la un parametru de proces” și anume “neetanseitati circuit primar. Nu este afectata siguranta nucleara”.
Similar cu OMV Petrom, Nuclearelectrica a fost nevoită să cumpere și nu să vândă energie pe PZU. În plus, față de cazul OMV Petrom, revizia neprogramată de la Cernavodă a pus presiune și pe partea de ofertă.
Cu alte cuvinte, oferta de energie cu livrare în ziua de joi s-a diminuat cu 700 MW (efect al avariei de la Cernavodă), în timp ce cererea s-a majorat cu peste 1.100 MW (cererea suplimentară venită din partea OMV Petrom și Nucleaelectrica).
În prima parte a zilei de miercuri, pe partea de ofertă a acționat Hidroelectrica, cu o producție de 2.100 MW, menită a compensa deficitul creat. În a doua parte a zilei, au crescut atât importurile, cât și producția pe cărbune, considerabil mai scumpă în principal ca urmare a certificatelor de emisii, de 29,4 euro/MWh (136,2 lei/MWh).