Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Obama vrea subventii pentru transport ecologic din redevente incasate de la petrolisti

Obama vrea subventii pentru transport ecologic din redevente incasate de la petrolisti

Obama ecologist

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a prezentat, in cadrul recentului sau discurs despre starea Uniunii, schita unui plan de ajutor de stat pentru diferite forme de energie regenerabila si carburanti ecologici. Statul american ar urma sa creeze un asa-numit „fond pentru securitate energetica”, finantat din redevente platite de companiile petroliere, si care ar urma sa fie destintat unor programe de cercetare si dezvoltare in domeniul biocarburantilor, bateriilor pentru autovehicule electrice si masinilor de mare tonaj alimentate cu gaze naturale, scopul fiind reducerea dependentei SUA de combustibilii fosili.

„O buna parte din noile noastre surse de energie sunt extrase din terenurile si apele care sunt proprietate publica, a noastra, a tuturor. Asa ca, in seara asta, propun sa folosim o parte din veniturile pe care le incasam de pe urma exploatarilor de petrol si gaze pentru a finanta un fond de securitate energetica care va fi folosit pentru cercetare si dezvoltare de noi tehnologii care sa elibereze pentru totdeauna masinile noastre de dependenta de petrol”, a declarat Obama, in fata Congresului Statelor Unite.

Un purtator de cuvant alb Casei Albe a precizat, ulterior, ca planul prevede redirectionarea unei sume de circa 200 de milioane de dolari pe an, provenite din redevente platite de petrolisti pentru exploatari derulate pe terenuri proprietate federala, din bugetul general al statului catre respectivul fond de securitate energetica. In acest fel, in urmatorii 10 ani, SUA ar putea subventiona cu 2 miliarde de dolari dezvoltarea biocombustibililor si a altor forme „verzi” de alimentare a vehiculelor.

„Boom-ul petrolier din ultimii ani ne-a adus o oportunitate unica: putem acum, in acelasi timp, sa si mancam prajitura si sa ne si ramana. Putem folosi o parte din banii proveniti din redeventele generate de extinderea exploatarilor petroliere pentru a finanta dezvoltarea de combustibili si vehicule alternative si astfel sa terminam cu dependenta de petrol a Americii”, a declarat presedintele grupului de lobby Securing America’s Future Energy (SAFE), Robbie Diamond.

Complexul militaro-industrialo-ecologist

Consiliul de conducere al organizatiei respective este literalmente „ticsit” de ofiteri superiori in rezerva si retragere ai armatei Statelor Unite, extrem de influenti, dar si de „vedete” corporatiste, cum ar fi controversatul Maurice Greenberg, fost director general al asiguratorului AIG, unul dintre cei mai mari beneficiari de bani de la contribuabili in miezul crizei financiare, sau presedintele si CEO-ul FedEx Corp.

Interesant este ca lobbystii mentionati au propus inca din decembrie anul trecut infiintarea unui astfel de fond destinat subventionarii dezvoltarii de tehnologii nepoluante de alimentare a autovehiculelor, finantat din redevente generate in urma aprobarii deschiderii de exploatari petroliere noi, in Alaska si pe platforma continentala a SUA.

Si mai interesant este, in consecinta, ca o astfel de masura, daca ar fi adoptata, le-ar conveni de minune si petrolistilor, care fac de multa vreme lobby pe langa administratia de la Washington pentru ca aceasta sa le permita sa exploateze noi zacaminte, aflate pe locatii proprietate de stat, de la cele situate pe coasta Atlanticului, pana la cele din Golful Mexico si din rezervatia naturala din Arctica.

Un alt avantaj, de data aceasta pentru guvern, ar fi ca o astfel de masura ar fi foarte usor de „vandut” din punct de vedere politic electoratului de toate orientarile, pentru ca impaca si capra, si varza.

„O astfel de masura ar fi primita extrem de bine de largi categorii ale populatiei, ideea fiind ca, in acelasi timp, sa exploatam cat mai eficient resursele noastre fosile si, totodata, sa pregatim o prefacere de substanta a sistemului nostru energetic”, spune Mark Muro, expert in „energie verde” la Brookings Institute.

Pe de alta parte, grupurile ecologiste se opun oricarei masuri care ar presupune extinderea exploatarilor de resurse fosile, chiar daca in urma acestei extinderi rezulta bani care ar putea fi folositi pentru dezvoltarea de combustibili alternativi.

„Nu vrem ca statul sa acorde nici un fel de stimulent pentru extinderea exploatarilor petroliere”, a declarat Athan Manuel, directorului departamentului de protectie a terenurilor din cadrul organizatiei Sierra Club.

Primul mandat „regenerabil” al lui Obama – un dezastru

In primul sau mandat de presedinte, Obama a promovat si finantat intens, din bani publici, industria energiei regenerabile si „verzi”, promitand ca, in acest fel, se vor crea milioane de noi locuri de munca.

Programul sau din 2009 de stimulare a economiei a acordat subventii totale de circa 90 de miliarde de dolari, sub forma de imprumuturi de stat, alocari directe si avantaje fiscale pentru dezvoltarea de proiecte eoliene si solare si pentru promovarea eficientei energetice.

Din aceasta suma totala, circa 16 miliarde de dolari au fost alocati unui program administrat de Departamentul de Energie al SUA, de garantare de imprumuturi pentru industriile energetice „verzi”. O astfel de garantie, de 535 de milioane de dolari, a fost acordata in 2009 pentru imprumuturi ale producatorului de panouri solare Solyndra, care, dupa doi ani, a dat faliment, starnind un imens scandal. 

De data aceasta, in al doilea mandat, Obama pare sa sprijine o abordare ceva mai modesta, care promoveaza in primul rand cercetarea si se axeaza mai degraba pe securitatea energetica decat pe crearea de noi joburi.

Tag Cloud