Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon09092024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Cea mai scumpă tranzacție cu energie din România: Monsson Trading SRL a plătit un preț de 875 lei/MWh, record absolut pe piața intraday

Cea mai scumpă tranzacție cu energie din România: Monsson Trading SRL a plătit un preț de 875 lei/MWh, record absolut pe piața intraday

Monsson Trading SRL a achiziționat joi energie pe piața intraday la un preț record, de 875 lei/MWh, un preț cu peste 125 lei mai ridicat decât precedentul record înregistrat pe 16 ianuarie.

Deși, istoric, prețul de pe piața intraday (PI) este mai mic decât cel de pe cealaltă piață spot, pentru ziua următoare (PZU), joi, pe piața intra-zilnică a fost înregistrată cele mai scumpe tranzacții cu energie ale tuturor timpurilor din România: Monsson Trading SRL a achiziționat 34 de MWh, 19 de la Romgaz, 8 de la Cernavodă Power Sa și 7 de la EDPR Romania SRL, la un preț de 875 lei/MWh.

Prețul este cu 125 de lei mai ridicat atât decât recordul de pe PZU, realizat miercuri, pentru energia cu livrare în ziua de joi, ca urmare a avariei apărute la Unitatea 1 de la Cernavodă, dar și decât precedentul record de pe intraday, care datează de pe 16 ianuarie.

la mijlocul lunii ianuarie, Electrica Furnizare SA a achiziționat 428 MWh (o cantitate record pentru PI, toate sutele/miile de tranzacții de pe această piață în mod uzual nu depășesc zilnic acest volum) de la Holding Slovenske Elektrarne la un preț de 750 lei/MWh.

În februarie 2017, tot Romgaz a vândut aceluiași trader, Monsson Trading, 20 de MWh la un preț de 690 lei/MWh.

Monsson Trading SRL este o companie în principal de trading, dar și furnizor de energie cu o cotă de piață redusă însă, de sub 1%.

O tranzacție la un preț similar, de 875 lei/MWh a fost realizată tot joi între alte două companii, Pestera Wind Farm vânzând 0,8 MWh oră către SC Industrial Energy.

Monsson Trading a efectuat joi numai puțin de 35 de tranzacții de achiziție energie la un preț mai mare de 700 de lei/MWh, cantitățile ajungând până la 20 de MWh.

Marii câștigători din ziua de joi au fost producătorii de energie eoliană, care au vândut energie la prețuri de 7-800 lei/MWh, dar și producătorul de gaz Romgaz.

Romgaz a reusit să plaseze aproape 250 MWh la prețuri cuprinse între 700 și 875 lei/MWh.

Cumpărători au fost furnizorii de energie. CEZ Vânzare a efectuat peste 40 de tranzacții la prețuri de peste 700 lei/MWh, achitând un preț maxim 848 lei/MWh.

Similar, Enel Energie a parafat 30 de tranzacții la prețuri de peste 700 lei/MWh, achitând un preț maxim de 800 lei/MWh.

Engie Romania a ahiziționat 50 MWh la prețuri cuprinse între 701 și 850 lei/MWh, iar Tinmar Energy SA a efectuat peste 20 tranzacții la prețuri cuprinse între 700 de lei și 850 lei.

Furnizorii au preferat să achite aceste prețuri pentru a nu fi penalizați pe piața de echilibrare, unde prețul este cel de pe PZU pentru ziua precedentă (578, cu maxime orare de 750 lei/MWh) plus 400 de lei.

De două luni România trece printr-o perioadă extrem de tensionată pe piața energiei electrice, în principal ca urmare a secetei instalate care a redus potențialul de producție a energiei hidro și a intensității mai scăzute a vântului, care a micșorat producția de energie eoliană. Acesta este motivul pentru care în ultimul timp, cu mici excepții, România este campioana prețurilor spot la electricitate în Europa.

Miercuri, însă, prețul electricității cu livrare în ziua de joi a explodat pur și simplu, cel zilnic dublându-se practic, de la 67 de euro la 122 de euro, maximele orare ajungând la un record absolut de 750 de lei/MWh ca urmare a avariei raportate de Nuclearelecrica la sistemul de răcire al reactorului Unității 1.

Pentru a-și onora contractele în derulare, compania a semnat miercuri peste 60 de contracte de achiziționare de electricitate pe piața intraday, achiziționând cantități între un MWh și 20 MWh, la prețuri cuprinse între 335 lei/MWh și 550 lei/MWh.

Potrivit Transelectrica, Unitatea 1 nu va fi repornită vineri dimineață, cum se anunțase inițial, ci de-abia pe 21, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 23:59.

Tag Cloud