Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Israelul taie curentul electric în două mari orașe palestiniene, invocând facturile neplătite ale consumatorilor

Israelul taie curentul electric în două mari orașe palestiniene, invocând facturile neplătite ale consumatorilor

Israel Gaza electricitate

Israel Electric Corp. (IEC), compania energetică de stat a Israelului, a tăiat luni, pentru câteva ore, alimentarea cu curent electric a două mari orașe palestiniene de pe malul de vest al Iordanului, Nablus și Jenin, precizând că întreruperea electricității este un avertisment pentru palestinienii care nu-și plătesc facturile la curent electric.

IEC susține că are de recuperat sume mari de bani de la Northern Electric, un furnizor palestinian de electricitate care cumpără energie electrică de la IEC și o distribuie în localitățile din regiunea de nord a malului de vest al Iordanului.

Șeful Consiliului Director al Northern Electric și primarul din Nablus, Ghassan Shaka, au declarat că 18 consilii locale din Nablus și Jenin au fost deconectate de la rețeaua de electricitate timp de câteva ore, ceea ce a provocat probleme în activitatea fabricilor și companiilor și a blocat zeci de oameni în lifturi.

Shaka a făcut apel la cetățenii palestinieni să-și plătească facturile restante la curent emise de Northern Electric, pentru ca, la rândul său, furnizorul palestinian să-și poată achita datoriile pentru energia electrică cumpărată de la compania energetică israeliană IEC.

IEC spune că Autoritatea Palestiniană și companiile palestiniene îi datorează în total 1,9 miliarde de șekeli (circa 487 milioane dolari) și că a avertizat în numeroase rânduri că acumularea de datorii neplătite pentru energia electrică livrată va duce la întreruperea alimentării.

"IEC este obligată de lege să nu lase datoriile neplătite să crească peste nivelul de 2 miliarde de șekeli", a anunțat IEC.

Israelul a înghețat transferul de venituri fiscale către Palestina

Oficiali ai companiei susțin că întreruperea electricității în cele două orașe palestiniene este un mijloc de a pune presiune pe Autoritatea Palestiniană pentru a lua măsuri de achitare a datoriei. Ei mai spun că au cerut inclusiv Înaltei Curți de Justiție a Israelului să oblige statul israelian să ajungă la un acord cu palestinienii pentru rezolvarea problemei facturilor neplătite la curent. Prima audiere în acest caz va avea loc în aprilie.

La rândul lor, oficialii palestinieni au avertizat că dacă Israelul nu reia transferul de venituri fiscale colectate de Israel în Palestina în beneficiul Autorității Palestiniene, transfer înghețat în ultimele luni ca urmare a amplificării violențelor și a solicitării palestinienilor de a fi primiți în mai multe organizații internaționale, Autoritatea Palestiniană va întrerupe unilateral coordonarea cu Tel Aviv-ul în privința asigurării securității în teritoriile palestiniene.

Problema este că valoarea facturilor pentru curentul electric furnizat de Israel palestinienilor se scade din veniturile bugetare pe care Ministerul de Finanțe de la Tel Aviv le alocă Autorității Palestiniene, iar în prezent transferul acestor venituri este înghețat, după ce Autoritatea Palestiniană a aderat la Tratatul de la Roma de înființare a Curții Penale Internaționale.

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a anunţat recent lansarea unei examinări preliminare, etapă prealabilă anchetei, asupra presupuselor crime de război comise de Israel în Palestina, o decizie calificată de Israel drept "scandaloasă".

Tel Aviv-ul se derobează de răspundere

Pe de altă parte, oficiali ai cancelariei premierului israelian au declarat că decizia IEC de a tăia curentul electric pentru sute de mii de palestinieni de pe malul de vest al Iordanului a fost una independentă a companiei și nu impusă politic de guvern. În plus, oficialii au spus că IEC a informat guvernul cu privire la această decizie cu doar două ore înainte de întreruperea efectivă a alimentării cu electricitate în Jenin și Nablus.

Cancelaria primului ministru de la Tel Aviv a mai afirmat că cei de la IEC au transmis de mai multe ori guvernului, în ultimele săptămâni că vor tăia curentul în teritoriile palestiniene din cauza datoriilor neplătite. De fiecare dată, executivul israelian s-a opus vehement unei astfel de măsuri, avertizând compania energetică că întreruperea alimentării cu energie electrică în Palestina riscă să aibă implicații diplomatice și umanitare extrem de periculoase.

IEC nu a întrerupt curentul electric în Palestina nici măcar în timpul conflictului violent din Gaza din vara trecută. Această aparentă anomalie are o explicație simplă. Departe de a fi o dovadă a generozității guvernului israelian, ea reflectă situația fără alternativă în care a ajuns executivul israelian de la intrarea în vigoare a Acordului de la Oslo.

Probleme diplomatice, umanitare și de imagine

Obligația impusă Israelului de a asigura condiții cât de cât rezonabile de trai în fâșia Gaza este prevăzută acorduri și tratate internaționale, iar Israelul răspunde, cel puțin teoretic, în fața comunității internaționale, pentru nivelul de trai și bunăstarea a milioane de palestinieni care trăiesc în fâșia Gaza. Alimentarea cu energie electrică a fâșiei Gaza este poate cel mai bun exemplu privind dependența palestinienilor față de Israel în ceea ce privește calitatea vieții. Gaza este alimentată cu electricitate din trei surse principale: Israelul, Egiptul, precum și centralele electrice locale din Gaza.

În vara trecută, Consiliul Național de Securitate al Israelului, care este subordonat cabinetului premierului, a dat instrucțiuni IEC, la modul informal, să se abțină de la tăierea alimentării cu energie electrică a Cisiordaniei și a fâșiei Gaza. Cei de la cabinetul premierului erau îngrijorați atât cu privire la posibilele daune de imagine, cât și cu privire la eventualele plângeri și procese în justiția internațională care ar urma în urma unei astfel de decizii.

Tony Blair, emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, format din UE, SUA, ONU şi Rusia, chiar i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu să nu deconecteze niciun consumator din Cisiordania sau Gaza de la alimentarea cu electricitate. Mai mult, tăierea curentului electric pentru palestinieni la acel moment ar fi putut fi văzută drept o încălcare a status quo-ului menținut de guvernele israeliene în rundele anterioare de confict , când, în ciuda ostilităților, utilitățile au fost furnizate în mod regulat, fără întreruperi.

Dependenți de electricitatea israeliană

Decizia a avut, fără îndoială, și aspecte umanitare, pentru că Israelul nu poate tăia curentul în mod selectiv, doar pentru anumiți consumatori, iar o întrerupere totală a alimentării ar fi afectat grav și populația necombatantă, prejudiciind, de exemplu, infrastructura spitalelor din Gaza.

De regulă, alimentarea cu electricitate a palestinienilor este implementată de East Jerusalem Electric Co., care a fost autorizată de Autoritatea Palestiniană să achiziționeze curent electric și să-l furnizeze locuitorilor din Cisiordania. IEC trimite facturile de elctricitate ale consumatorilor din Gaza către biroul din Ramallah al șefului Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu o copie către Ministerul de Finanțe din Ierusalim.

Cele zece linii de înaltă tensiune care leagă rețeaua de electriciate a Israelului de fâșia Gaza asigură în mod obișnuit 120 MW, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din necesar. Iar asta se întâmplă în cazul optimist în care se presupune că infrastructura de transport al curentului electric din fâșia Gaza funcționează la parametri normali.

Tocmai această dependență a fâșiei Gaza de Israel este cea care obligă Israelul, atât din motive legale, cât și umanitare, să asigure electricitatea pentru Gaza, ceea ce împiedică regimul din Gaza – fie el al Hamasului sau al Autorității Palestiniene – să se rupă de Israel.

Tag Cloud