Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Fukushima, din nou... pe val. Japonezii vor să repornească una din centralele nucleare avariate în urmă cu doi ani

Fukushima, din nou... pe val. Japonezii vor să repornească una din centralele nucleare avariate în urmă cu doi ani

Fukushima 2

Tot cu “dependenţa energetică” se luptă şi Japonia. După închiderea centralelor nucleare în urmă cu doi ani, una din marile probleme ale Japoniei a fost criza de energie electrică. Ţara îşi baza consumul de energie în proporţie de peste 30% pe segmentul nuclear, dar după închiderea reactoarelor nucleare au ajuns dependenţi de importurile mari şi mai scumpe de ţiţei şi gaze. Oficialii niponii iau astfel în calcul repornirea centralei nucleare Fukushima Daiichi numărul doi, una din unităţile afectate de tzunami-ul din martie 2011, scrie AFP.

Pentru a ieşi din criza energetică, “Japonia are puţine alte opţiuni în afară de a reporni reactoarele nucleare, fapt care ar mai reduce importurile mari de ţiţei şi gaze de după cutremur”, a declarat şi Paul J. Scalise, cercetător de la Universitatea din Tokyo. Scalise a mai amintit că doar anul trecut, combustibilul pentru utilităţi s-a scumpit cu 36%.

Pe de altă parte, Christian Science Monitor a anunţat că deocamdată, doar două din cele 50 de reactoare nucleare ale ţării pot fi considerate funcţionale. Or, pornirea reactoarelor se va face doar dacă vor fi îndeplinite standardele stricte de securitate introduse de Autoritatea de Reglementare Nucleară (ANR).

Înainte de cutremurul şi apoi tzunami-ul din 2011, Japonia vroia să construiască cel puţin 14 noi centrale nucleare, într-un interval de 20 de ani. Scopul declarat era reducerea dependenţei energetice a ţării şi urcarea ponderii energiei nucleare de la 30% la 50% în consumul energetic nipon.

Acest scenariu ar putea fi reluat după ce niponii au văzut că presiunile internaţionale asupra lor pentru a renunţa la segmentul nuclear reprezintă o povară economică foarte greu de suportat. Mulţi consumatori de electricitate au fost deconectaţi, anumite fabricile au lucrat în timpul nopţii şi în weekenduri pentru a reduce presiunea de pe reţeaua electrică a ţării, după cum au existat alte fabrici care au plecat din Japonia din aceste motive.

Iar o viitoare construcţie de centrale nucleare nu trebuie exclusă şi pentru că reactoarele de la Fukushima au fost construite în anii ‘70 – ’80, rezistente la cutremur (ceea ce s-a şi dovedit) dar fragile la tzunami, care prin acei ani încă nu era o ameninţare.

Tag Cloud