Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara "Surpriza" așteptată de toată lumea s-a produs: doar chinezii s-au înscris în concurs pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

"Surpriza" așteptată de toată lumea s-a produs: doar chinezii s-au înscris în concurs pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

China Nuclear

Compania chineză China General Nuclear Power Corporation a fost singura care a transmis către Nuclearelectrica documentația de calificare aferentă primei etape a procedurii de selecție de investitori pentru continuarea proiectului unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, chinezii fiind declarați investitori calificați

"Conform instrucțiunilor privind procesul de calificare a investitorilor, până la data de 08 septembrie 2014, ora 16:00, data limită aferentă primei etape a procedurii de selecție de investitori, SNN a primit o documentație de calificare, depusă de compania China General Nuclear Power Corporation. În urma analizei Comisiei de Negociere, Consiliului de Administrație și Comisiei Interministeriale, compania China General Nuclear Power Corporation a fost declarată investitor calificat", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Printre documentele de calificare s-au numărat documente care atestă experiența relevantă a investitorului interesat din punct de vedere al utilizării tehnologiei nucleare, expertizei și performanței în operare și experientei în dezvoltarea și/sau construcția de noi unități nucleare.

"Având în vedere angajamentul asumat de proprietarul de tehnologie nucleară de tip CANDU și statul român în fața Comisiei Europene, în timpul analizei proiectului în baza art. 41 al Tratatului EURATOM, o cerință importantă pentru investitori a vizat capabilitatea de a garanta nivelul de securitate nucleară angajat de către proprietarul tehnologiei CANDU 6 și de statul român în timpul procesului de obținere a opiniei Comisiei Europene", se precizează în comunicatul Nuclearelectrica.

Cronica unei selecții anunțate

Chinezii au mai prezentat, în vederea calificării, documente care atestă capacitatea financiară a investitorului interesat de a asigura finanțarea necesară finalizării proiectului, atât prin aport de capital propriu, cât și prin surse atrase.

"Investitorul calificat corespunde integral cerințelor din documentele de calificare din punct de vedere al standardelor tehnice și de securitate nucleară, dar și al capacității de finanțare a unui astfel de proiect, iar acest lucru este esențial în dezvoltarea unui nou proiect nuclear. Investitorul calificat deține expertiză in operarea de unități nucleare la un factor de capacitate care demonstrează performanță în operare, expertiză în construcția de unități nucleare, expertiză în derularea de proiecte de investiții cu un grad de complexitate ridicat. În domeniul nuclear, expertiza este cuvantul cheie pentru dezvoltarea unui proiect solid, cu performanțe similare cu cele ale unităților 1 și 2. Avem un standard de operare foarte ridicat și îl vom menține și la unitățile 3 și 4", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

Nuclearelectrica a început pe 27 august, procedura competitivă de selectare a investitorilor în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, proiect în valoare de 6,5 miliarde de euro. Prima etapă a procedurii de selecţie, constând în calificarea investitorilor interesaţi pe baza documentaţiei de calificare depuse, a avut ca deadline data de 8 septembrie, timpul scurt pus la dispoziția potențialilor investitori interesați alimentând suspiciuni și speculații cu privire la faptul că procedura este strict formală, mai ales că Nuclearelectrica avea deja semnată o scrisoare de intenţie cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, valabilă până la sfârșitul anului.

În plus, Compania Candu Energy, parte a grupului canadian SNC-Lavalin, a încheiat în iulie un acord cu o altă companie chineză de stat, China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC), pentru construcţia reactoarelor 3 și 4, iar ministrul Economiei, Constantin Niţă, afirma, în 11 iunie, după o întâlnire cu conducerea instituției de credit Industrial and Commercial Bank of China, controlată de statul chinez, că partea română a primit "semnale pozitive" în legătură cu finanţarea celor două reactoare. Mai mult, presa canadiană scria că Industrial and Commercial Bank of China a fost de acord, în luna iunie, să acorde o finanţare de 9 miliarde de dolari pentru proiectul de la Cernavodă.

Ce urmează

După selectarea investitorului, procedura prevede că se va crea o societate mixtă din aportul exclusiv în numerar al Nuclearelectrica şi al investitorului privat selectat, corespunzător unor cote de 49%, respectiv 51%. Nuclearelectrica va contribui iniţial la capitalul social al firmei mixte cu aport în numerar în funcţie de necesităţi, dar nu mai mult de 2 milioane de euro, reprezentând 49% din capitalul iniţial al firmei mixte. Firma mixtă se va transforma, după doi ani, în producător independent de electricitate (IPP).

În această societate mixtă, Nuclearelectrica va transfera valoarea investită în Energonuclear, firma mixtă înfiinţată în 2009 pentru derularea investiţiei. Firma este în prezent controlată integral de Nuclearelectrica, după ce toţi investitorii selectaţi în 2007 au renunţat la proiect.

Ulterior fazei iniţiale de constituire a firmei mixte, se va avea în vedere valorificarea investiţiei efectuate de Nuclearelectrica în Energonuclear, urmărindu-se obiectivul principal ca Nuclearelectrica să deţină o participare în firmă, în afara aporturilor iniţiale şi după caz, care să asigure protejarea investiţiilor Nuclearelectrica în Energonuclear.

După îndeplinirea anumitor condiţii care vor fi agreate cu investitorul privat printr-un memorandum de înţelegere, Nuclearelectrica va avea dreptul de a contribui cu aport în numerar pentru păstrarea cotei de 49% în firma mixtă.

În firma mixtă, Nuclearelectrica va avea dreptul de a participa cu aport în natură reprezentat de activele existente în proprietatea sa destinate proiectului, printre care şi 75 de tone de apă grea. Nuclearelectrica nu va avea obligaţia să furnizeze apă grea pentru reactoarele 3 şi 4.

De asemenea, statul român va avea dreptul de a intra în structura acţionariatului cu aport în natură, la orice dată ulterioară constituirii firmei mixte, cu respectarea procentului minim de deţinere de către investitorul privat.

Scurt istoric

Proiectul construcţiei celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investiţii pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 a fost semnat iniţial în 2008. Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privaţi rămaşi în compania de proiect, Enel şi ArcelorMittal România, au decis la finele lui 2013 să părăsească proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4, astfel că Nuclearelectrica a rămas unicul acţionar implicat.

Ajutoare de stat

La nivelul autorităţilor române se află în stadii diferite de analiză o serie de măsuri menite să stimuleze interesul investiţional pentru proiectele în capacităţi energetice bazate pe tehonologii cu emisii reduse de carbon.

O variantă este posibilitatea contractării, de către societatea de proiect, a energiei electrice înainte de obţinerea licenţei de producător, atât pe platforma bursei de energie OPCOM cât şi în afara acesteia şi dezvoltarea unui mecanism de tip CfD (contracte pentru diferenţă), model utilizat în cadrul reformei pieţei de electricitate din Marea Britanie, care are în vedere susţinerea investiţiilor din domeniul energetic în capacităţi de producţie cu emisii reduse de carbon.

O altă variantă discutată de autorităţi este posibilitatea garanţiei de stat drept un instrument necesar pentru securizarea finanţării investiţiilor mari de infrastructură energetică, care aduc plus valoare în plan economic şi social.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost înființată în anul 1994 și este, în prezent, cel mai mare producător de energie nucleară din China, având la sfârșitul lunii august 2014 un număr de 11 unități în operare și o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW, la care se vor adăuga încă 15.000 MW, proveniți din punerea în funcțiune a celor 13 unități nucleare aflate în prezent în construcție și care situează compania CNN pe primul loc în lume la construcția și punerea în funcțiune de noi unități nucleare.

Cifra de afaceri a CGN, la nivelul anului 2013, a fost de 4,25 miliarde euro, iar valoarea totală a activelor - de 37,49 miliarde euro.

Tag Cloud