Savanții de origine rusă: victimele colaterale ale noului Război Rece dintre Washington și Kremlin
- Detalii
- Publicat în 21 August 2014
- Scris de Florin Rusu
Noul Război Rece dintre Statele Unite și SUA, cauzează victime colaterale, în special în rândul populației și a companiilor private.
Dacă Rusia a decis să închidă trei McDonalds-uri, invocând siguranța alimentară, Departamentul de Energie al SUA a interzis deja angajarea de savanți ruși în laboratoarele sale, dar a și întârziat sau chiar interzis participarea oamenilor de știință americani la reuniunile de specialitate organizate în Rusia, ca și orice colaborare în domeniul tehnologiei spațiale.
Au fost, de asemenea, introduse limitări cu privire la schimburile științifice cu Rusia, Washington-ul suspendând inclusiv un acord privind energia nucleară semnat în septembrie anul trecut de către secretarul de energie din SUA Ernest Moniz (fizician), și omologul său rus, Serghei Kirienko. Potrivit acestui acord, savanții ruși aveau acces la Los Alamos National Laboratory - unul dintre cele trei laboratoare nucleare americane -, iar americanii obțineau un acces similar la laboratoarele de cercetare nucleare rusești.
Departamentul pentru energie al SUA a anulat vizitele angajaților săi și le-a interzis să călătorească în Rusia, cu excepția vizitelor legate "securitatea nucleară", "armele de distrugere în masă" și "interesele naționale de nivel înalt".
Incertitudine în rândul savanților americani
Interdicțiile impuse de Washington au provocat incertitudine în rândul mai multor fizicieni importanți, cum ar fi cei care intenționau să participe la conferința organizată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică pe tema fuziunii atomice, care va avea loc în St Petersburg în octombrie. Până în prezent, niciunui participant din SUA nu i-a fost refuzată permisiunea de a călători, însă nici nu au primit permisiunea de a merge. Siegfried Hecker, fost director de la Los Alamos, avertizează cu privire la deteriorarea situației în ceea ce privește problemele nucleare. "Este nevoie de cooperare pentru a face față problemelor precum securitatea nucleară din Rusia și restul lumii, amenințărilor reprezentate de traficul cu materiale nucleare, terorismului nuclear, dar și pentru a limita răspândirea armelor nucleare", susține acesta, potrivit Physics World.
Departamentul pentru Energie al SUA a interzis, totodată, pe termen nelimitat, vizitarea laboratoarelor de cercetare americane de către savanții de origine rusă, chiar dacă a permis unele excepții, în cazul oamenilor de știință de naționalitate rusă, aflați deja pe teritoriul SUA.
Savanții ruși din SUA se tem de o nouă "vânătoare de vrăjitoare"
Politicile Washington-ului au creat o atmosferă de îngrijorare în special în rândul oamenilor de știință născuți în Rusia, dar care lucrează de mai mult timp în SUA. "Credem că suntem priviți cu suspiciune și ne temem să facem mișcări care pot fi interpretate ca fiind motivate politic", a declarat Artem Oganov, director al Centre for Materials by Desig al Universității Stony Brook și președinte al Asociației Oamenilor de Știință Ruso-Americani.
Oganov a precizat că se "se gândește serios" să se întoarcă în Rusia și că se teme să accepte finanțări rusești în vederea organizării conferinței anuale a Asociației, care va avea loc în noiembrie, "pentru a nu fi acuzat că este KGB-ist". Istoria recentă este plină de astfel de exemple ridicole, în special în perioada Războiului Rece.
"Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o tragedie umană, care aduce, de asemenea, o mare pierdere pentru știință", susține Oganov, născut de altfel în Ucraina. "Cred că sancțiunile occidentale, limitarea schimbului de cunoștințe științifice cu alte țări, sunt contraproductive și imorale. Nu avem dreptul de a limita cunoașterea științifică", afirmă savantul de oricgine rusă.