Construirea depozitului de deșeuri nucleare de la Saligny depinde de lucrările de prelungire a duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă
- Detalii
- Publicat în 05 May 2014
- Scris de Florin Rusu
România va construi la Saligny un nou depozit de deșeuri nucleare, probabil până în 2020, în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, însă pentru acesta este nevoie ca Nuclearelectrica să decidă când va demara lucrările de extindere a duratei de viață a reactorului 1 al centralei de la Cernavodă, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), Florin Tătar, în cadrul seminarului "Direcții de dezvoltare pentru depozitarea finală a combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor nucleare înalt radioactive".
Finalizarea acestui depozit cu un volum de 122.000 de metri cubi, era estimată, potrivit unei strategii mai vechi a guvernului, pentru 2014, însă ea a fost amânată cu cel puțin 6 ani ca urmare a faptului că Nuclearelectrica nu a luat încă o decizie privind data la care va începe lucrările de extindere a duratei de viață a reactorului 1, pus în funcțiune din 1996.
În prezent, România are un singur depozit de deșeuri nucleare, cel de la Băița (Bihor), construit în galeriile două mine vechi de exploatare a uraniului. Potrivit oficialului, acest depozit are o capacitate de depozitare suficient de mare pentru a acoperi necesarul de depozitare al României până la începerea lucrărilor de extindere a duratei de viață la reactorul 1 de la Cernavodă.
"Noi suntem pregătiţi să facem acest depozit până în 2020, însă depinde de extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1, de unde vor proveni noi deşeuri radioactive pe care va trebui să le depozităm. Unitatea 1 a fost pusă în funcţiune în 1996, iar durata de viaţă este de maximum 30 de ani. Ţinem legătura cu cei de la Nuclearelectrica să vedem când vor decide această extindere, apoi ne vom corela strategia cu ei", a explicat Tătar, adăugând că acest depozit va fi realizat independent de planul privind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
"Acest depozit se va face cu siguranţă. Noi suntem pregătiţi să facem opt module de depozitare pentru început, cu o investiţie de 40 de milioane de euro, iar, în timp, planul este să extindem depozitul pe 40 de hectare, iar atunci investiţia se va ridica la peste 400 de milioane de euro în total", a afirmat președintele ANDR.
Depozitul va fi beneficia de o finanțare mixtă, atât din fondul special alimentat cu o taxă de 2 euro pe Mwh plătită de Nuclearelectrica, cât și din fonduri private, atrase de la companii străine care doresc să finanțeze proiectul rintr-un credit furnizor.
În prezent, există un studiu de fezabilitate elaborat de Deloitte și ANEP în 2009, stuidu aflat în proces de revizuire a costurilor, revizuire efectuată de compania americană CH2 Hill.
"Saligny este amplasamentul preferat, însă avem şi alternative, dintre care vreo două chiar în aceeași zonă, în cazul în care forajele de testare pe care le facem acolo demonstrează că nu este locul optim", a adăugat Tătar.