Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Alro şi Alpiq Romindustries au pierdut procesele cu Hidroelectrica prin care cereau daune de 657 mil. lei

Alro şi Alpiq Romindustries au pierdut procesele cu Hidroelectrica prin care cereau daune de 657 mil. lei

hidroelectrica

Tribunalul București a respins contestația formulată de Alro Sa împotriva măsurii de neînscriere în tabelul preliminar al creanțelor a sumei de 129.664.792 lei reprezentând daune solicitate de Alro SA pentru diminuarea cantității de energie livrată de către Hidroelectrica în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, ca efect al aplicării clauzei de forță majoră.

De asemenea, s-a respins şi contestația formulată de Alpiq RomIndustries împotriva măsurii Administratorului Judiciar Euro Insol de neînscriere în tabelul preliminar al creanțelor a sumei de 527.790.918,03 lei reprezentând daune solicitate de Alpiq RomIndustries pentru diminuarea cantității de energie livrată de către Hidroelectrica în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012 ca efect al aplicării clauzei de forță majoră.

Avocatul Remus Borza ţine să precizeze că Alpiq RomIndustries și Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuţi de publicul larg ca „baietii destepţi” de la Hidroelectrica care au beneficiat de contracte preferențiale încheiate cu producătorul de energie din derularea cărora Hidroelectrica a fost prejudiciată cu 1,1 miliarde de euro.

“Vrem doar să avem relaţii contractuale comerciale normale cu Hidroelectrica. Nu mă consider... băiat deştept atâta timp cât mă trezesc la 6 dimineaţa şi mă culc la 12 noaptea”, a răspuns ieri retoric unei întrebări legate de subiect Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina.

Borza reaminteşte că în perioada octombrie 2011 - decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o secetă extremă, caracterizată prin cele mai mici debite înregistrate pe Dunăre în ultimii 150 de ani și materializată printr-un minim istoric al producției de energie electrică de doar 11,8 TWh în anul 2012.

“Într-o prima fază, ca să poată să-și onoreze obligațiile contractuale, Hidroelectrica a achiziționat din piața de echilibrare și de la producătorii termo energie la prețuri între 280-340 lei/MWh, ca să revândă în pierdere în contractele cu băieții deștepți la prețuri cuprinse între 103-132 lei/MWh. Când Hidroelectrica și-a epuizat resursele financiare, intrând pe pierdere și pe o trezorerie netă negativă de 783 milioane de lei, a activat clauza de forță majoră care a permis diminuarea cantităților de energie către toți partenerii comerciali”, adaugă Borza.

Alpiq RomIndustries și Alro s-au judecat pe aceste cauze de peste trei ani de zile.

Instanța a acordat Hidroelectrica integral cheltuielile de judecată solicitate în cele două litigii – onorarii expertize, avocați – respectiv 68 mii lei în litigiul cu Alpiq și 61 mii lei în litigiul Alro.

Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în Instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv “Milos, Dumitru și Asociații”. Alro a fost apărată de Tucă, Zbârcea și Asociații iar Alpiq RomIndustries de avocații de la casa de avocatură Schoenherr.

Tag Cloud