CE Oltenia poate tăia din investiţii pe cogenerare şi blocuri energetice
- Detalii
- Publicat în 05 November 2015
Directoratul Complexului Energetic Oltenia a convocat AGEA pentru 26 noiembrie, pe ordinea de zi fiind aprobarea unor investiţii dar şi nerealizarea altora, precum centrale de cogenerare la Brăila şi Craiova sau la unele blocuri energetice, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.
Mai precis, la capitolul realizări, e vorba despre aprobarea realizării reabilitării şi modernizării blocului energetic pe lignit nr. 3 de la SE Turceni, a blocului energetic nr. 4 de 330 MW, pe lignit de la SE Rovinari, a blocului energetic nr. 5 de 330 MW, pe lignit de la SE Rovinari şi a blocului energetic nr. 7, pe lignit de la SE Işalniţa.
La capitolul nerealizări, pe ordinea de zi figurează aprobarea nerealizării investiţiilor la obiectivele “Bloc energetic de 500 MW, pe lignit local, parametri supracritici – SE Rovinari”, “Centrala de cogenerare cu turbină pe gaz şi recuperare de căldură – CET Brăila”, “Centrala de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz – SE Craiova II” şi “Bloc energetic pe lignit local, parametri supracritici – SE Işalniţa”.
De asemenea, în aceeaşi AGEA se propune spre aprobare înlocuirea investiţiei “Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic pe lignit nr. 6 de 330 MW de la SE Turceni” cu investiţia “Reabilitarea şi modernizarea blocului energetic pe lignit nr. 7 de 330 MW de la SE Turceni”.
Aceste propuneri sunt corelate mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii cu efect de seră producătorilor de energie electrică pentru perioada 2013 – 2020. Merită amintit aici că anul trecut, povara certificatelor de CO2 pentru CE Oltenia, mai precis, suma necesara achizitionarii lor a majorat cheltuielile cu aproximativ 344 milioane de lei.
Complexul a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.
CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 90% din producţia de lignit a României. Cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9%, de la 30,4% în anul 2012 la 21% în 2014, mai ales din cauza energiei regenerabile tot mai multe introduse în sistem.