Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia, credite cu... peripeţii

CE Oltenia, credite cu... peripeţii

CE Oltenia 2

În Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a Complexului Energetic Oltenia de luna trecută nu s-a aprobat ratificarea actelor adiţionale semnate în primăvară la două contracte de credit încheiate de companie cu BRD şi BCR. Hotărârea AGEA a motivat refuzul prin faptul că AGA nu are atribuţii privind aprobarea ratificării actelor adiţionale la contractele de credit, indică un document al Complexului, consultat de Energy Report.

Amintim aici că în anii din urmă, Complexul a luat mai multe credite bancare la care, chiar dacă nu are neapărat restanţe de plată, le schimbă garanţiile periodic. Asta pe lângă actele adiţionale însoţitoare.

Astfel, la începutul anului trecut, compania şi-a schimbat garanţiile pentru două credite, unul de 31 milioane de euro de la BRD şi altul de 47 milioane de euro de la BCR constituind garanţii reale mobiliare pe creanţe din vânzarea de curent în valoare totală de peste 160 de milioane de lei.

Vara trecută, CE Oltenia a hotărât să modifice ipoteca mobiliară asupra creanţelor pentru contractul pentru o facilitate de credit de 30 milioane de lei de la BRD. Este vorba mai precis despre înlocuirea contractului de furnizare lignit către CET Govora semnat în ianuarie 2013 cu un nou contract similar, semnat în aprilie 2014, cu acelaşi CET.

Mai de curând, în această vară, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a completat ordinea de zi a a AGEA programată pe 13 iulie, printre puncte figurând aprobări pentru modificarea procentului de garantare Eximbank pentru credite de la BRD şi BCR dar şi pentru completarea garanţiilor acordate pentru un credit de 153 milioane de lei de la Raiffeisen. La aceste aprobări de pe ordinea de zi se mai adaugau şi altele pentru ratificarea unor acte adiţionale semnate în primăvară pentru credite de la BRD şi BCR.

Revenind la credite, plata acestora (aferente creditelor în valută contractate de fostele complexuri energetice) au afectat în bună măsură profitul net de pe anul trecut alături de costurile de conformare la cerinţele de mediu.

Profitul obtinut din exploatare, de +61.847.000 lei, a fost tras în jos de cheltuieli non-cash de peste 410 milioane lei (ajustări pentru depreciere creanţe, 356.249 mii lei; pierdere financiară, 54.895 mii lei). La acestea s-a adăugat şi costul certificatelor de CO2, suma necesara achizitionarii lor majorând cheltuielile cu încă aproximativ 344 milioane de lei lei.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9%, de la 30,4% în anul 2012 la 21% în 2014, mai ales din cauza energiei regenerabile tot mai multe introduse în sistem.

 

Tag Cloud