Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia garantează un credit de 100 mil. lei cu creanţe Transelectrica şi Alpiq Energy

CE Oltenia garantează un credit de 100 mil. lei cu creanţe Transelectrica şi Alpiq Energy

CE Oltenia 2

 Complexul Energetic Oltenia garantează un credit de 100 milioane de lei de la Banca Transilvania cu creanţele rezultate din patru contracte de vânzare energie electrică către compania Alpiq Energy SE, una dintre companiile încadrată în presă printre băieţii deştepţi din energie ca urmare a contractelor semnate în anii trecuţi cu Hidroelectrica, indică un document al CE Oltenia, consultat de Energy Report.

Tot la garanţii a fost pusă şi o creanţă rezultată dintr-un contract de servicii tehnologice de sistem semnat în decembrie 2014 cu Transelectrica, contract în valoare de circa 69 milioane de lei.

Noile creanţe le-au înlocuit ca garanţii pe cele vechi, corelate unor contracte de vânzare curent, expirate în 31 decembrie 2014.

Când a luat creditul, la finele lui 2013, pentru respectivul credit compania a hotărât să constituie garanţii pe creanţe asupra: 122 milioane de lei contracte cu Tinmar Ind, 8,1 milioane lei de la Repower Furnizare şi Alpiq Romindustries 32,4 milioane de lei.

CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 95% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.

În ultimii doi ani, compania a fost afectată puternic de reducerea consumului industrial de curent dar şi de acordarea de privilegii atât băneşti cât şi de întâietate în cumpărarea de curent de la companiile producătoare de energie regenerabilă.

Consumul industrial de energie electrică a scăzut cu 6 % în perioada 2012- 2014 iar cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9% de la 30,4% în 2012, la 21% în 2014. În plus, şi curentul pe bursă s-a ieftinit. Preţul pe bursă al unui MWh a scăzut cu 25,7% – de la 223.7 lei /MWh în 2012, la 166.16 lei /MWh în 2014.

CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 90% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

 

Tag Cloud