Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Statul norvegian și propria sa companie petrolieră se joacă de-a șoarecele și pisica: guvernul majorează taxele, firma amână investițiile

Statul norvegian și propria sa companie petrolieră se joacă de-a șoarecele și pisica: guvernul majorează taxele, firma amână investițiile

Statoil Arctic

Statoil, compania petrolieră controlată de statul norvegian, a anunțat că va amâna decizia de investiție asupra unui proiect petrolier extrem de important, respectiv dezvoltarea câmpului de hidrocarburi Johan Castberg din Marea Barents, din Arctica. Motivul amânării este chiar anunțul de luna trecută al proprietarului companiei, guvernul Norvegiei, cu privire la intenția sa de a majora taxele impuse producătorilor de petrol și gaze. Disputa scoate în evidență raporturile complicate și deseori surprinzătoare dintre state și întreprinderile aflate în proprietatea lor. Iese în evidență puterea, inclusiv de negociere și șantaj, a celor din urmă, în special atunci când fac parte din sectoare strategice, precum și conflictul dintre interesele politice ale autorităților și cele financiare ale companiilor.

Planul guvernului este de a majora impozitul special pe profit datorat de companiile de petrol și gaze de la 50% la 51% și, totodată, de a reduce procentul deductibil din costurile investiționale ale acestora de la 91% la 88%. De asemenea, procentul netaxabil din veniturile petroliștilor va fi redus de la 30% la 22%.

În acest fel, executivul de la Oslo vrea să-și creeze spațiu în buget pentru a reduce, în an electoral, impozitul pe profit datorat de companiile nepetroliere de la 28% la 27%. Ținta este menținerea competitivității economiei Norvegiei, în raport cu cele ale vecinilor săi. Lucru dificil de realizat, în condițiile în care Suedia a micșorat impozitul pe profit la 22%, Danemarca își propune același lucru până în 2016, iar Finlanda a anunțat o reducere și mai ambițioasă, la 20%.

Majorarea taxelor reduce atractivitatea proiectelor de dezvoltare a câmpurilor petroliere care necesită investiții în infrastructură, cum este cel din Arctica al Statoil, a declarat șeful departamentului de dezvoltare și producție al companiei, Oeystein Michelseon. „Acest lucru ne-a obligat să amânăm proiectul Johan Castberg”, a spus Michelseon.

Ping-pong cu declarații oficiale

Proiectul respectiv este localizat la circa 240 de kilometri de coastă, în nordul Norvegiei. Norvegia, cel mai mare producător de petrol și gaze al Europei Occidentale, intenționează să-și majoreze extracțiile de pe coasta sa nordică, în condițiile scăderii producției din zăcămintele mature din Marea Nordului.

La rândul său, CEO-ul Statoil, Helge Lund, a criticat măsura, afirmând că cel mai important avantaj competitiv al Norvegiei din ultimii 20 de ani a fost stabilitatea legislativă și că voința politică este esențială pentru dezvoltarea câmpurilor de hidrocarburi din Arctica.

În replică, ministrul norvegian al Petrolului și Energiei, Ola Borten Moe, a spus că, deși amânarea proiectului Castberg nu este o veste bună, nu este nici ceva neobișnit, dat fiind amploarea și complexitatea acestuia, care necesită investiții de aproape 100 de miliarde de coroane. „Proiectul Johan Castberg se va realiza pentru că este foarte important pentru Norvegia, pentru nordul Norvegiei și, de asemenea, pentru Statoil”, a declarat ministrul.

Respectivul câmp petrolier din Arctica este controlat în proporție de 50% de Statoil. Italienii de la Eni au o participație de 30%, iar altă companie norvegiană de stat deține restul de 20%. Planurile inițiale ale Statoil prevedeau demararea producției comerciale în 2018. Rezervele de petrol recuperabile de la Johan Castberg sunt estimate la 600 de milioane de barili.

Punctul de break-even s-a deplasat în sus

Proiectul de la Johan Castberg are nevoie de un preț mediu de vânzare al petrolului extras de 85 de dolari pe baril în perioada de exploatare pentru a fi profitabil, în condițiile majorării impozitelor pentru companiile de profil, potrivit estimărilor companiei independente de consultanță Wood Mackenzie. Precedenta estimare era de 71 de dolari pe baril.

Doar pentru a fi pe zero, proiectul are nevoie de un preț de vânzare mediu de 81 de dolari pe baril, față de 64 de dolari înainte de înăsprirea fiscalității în domeniu, arată chiar și calculele proprii ale ministerului Petrolului și Energiei din Norvegia. Potrivit sursei citate, 10 dolari din revizuirea în sus a estimării provin de la majorarea costurilor de exploatare din alte motive (inclusiv scăderea prognozei privind rezervele recuperabile din zăcământ), iar 7 dolari – de la creșterea taxelor.

În februarie anul acesta, Statoil estima că implementarea proiectului petrolier de la Johan Castberg va costa în total 90 de miliarde de coroane, în care intră inclusiv o rețea de conducte și un terminal terestru de depozitare a țițeiului extras. În prima fază, producția se va ridica la 200.000 de barili pe zi.

În pofida veștilor proaste cu privire la majorarea taxelor, cei de la Statoil au totuși în plan forarea a încă patru sonde de explorare în regiunea arctică.

Tag Cloud