Guvernul Ponta renunță la taxa pe stâlp, la impozitul pe liberalizarea pieței gazelor și la celelalte taxe introduse în 2013, în prima lună de mandat
- Detalii
- Publicat în 18 February 2015
- Scris de Florin Rusu
Impozitul pe construcții, dar și celelalte impozite din domeniul energetic introduse în prima lună de mandat a guvernului Ponta, impozitul pe țițeiul din producția internă, pe veniturile suplimentare din liberalizarea pieței gazelor, etc, vor fi eliminate se pare începând cu 1 ianuarie 2016, ele nemaifigurând în noul proiect de modificare a Codului Fiscal.
În urma renunțării la taxa pe stâlp guvernul estimează o minus la bugetul de stat de aproximativ un miliard de lei pe fiecare din următorii trei ani.
În ceea ce privește impozitul pe construcții speciale de 1%, popular cunoscut sub numele de taxa pe stâlp, lucrurile sunt clare, ca și în cazul impozitul de 18,95 lei/tona de țiței din producția internă. Nota de fundamentare a proiectului de act normativ explică motivațiile pentru care guvernul a decis eliminarea lor.
În cazul eliminării taxei pe stâlp, redusă de la 1 ianuarie 2015 de la 1,5 la 1%, nota de fundamentare precizează că aceasta a fost eliminată "pentru stimularea creșterii investițiilor, precum și a competitivității companiilor din România. Această măsură va avea de asemenea și efecte pozitive asupra pieței muncii".
În ceea ce privește celelalte impozite introduse de guvernul Ponta în prima sa lună de mandat, taxa specială de 0,5% aplicată veniturilor obținute din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, taxa de 60% asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale și taxa pe monopolurile naturale (energie electrică şi gaze naturale), proiectul de act normativ nu spune nimic, nici în notă, nici în conținutul noului Cod Fiscal, ceea ce ar putea duce la concluzia că ele au foste eliminate.