Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Rafinăria de bioetanol a lui Ioan Niculae, în insolvenţă cu creanţe de 70 mil. €, şi-a rezolvat problemele cu creditorii

Rafinăria de bioetanol a lui Ioan Niculae, în insolvenţă cu creanţe de 70 mil. €, şi-a rezolvat problemele cu creditorii

Ioan Niculae

Update: Instanţa a admis in 6 aprilie cererea administratorului judiciar de închidere a procedurii insolvenţei. "Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare", se arata pe site-ul Tribunalului din Teleorman fara a mai fi afisat vreun apel pana la acest moment.

Cea mai mare rafinărie de bioetanol din sud-estul Europei, înfiinţată cu 100 de milioane de euro de miliardarul român Ioan Niculae în anul 2009, a ajuns, prin firma care o operează, în insolvenţă. Banii pe care îi aveau de recuperat creditorii de la Bio Fuel Energy au depăşit 308 milioane de lei (circa 70 milioane de euro), indică tabelul definitiv rectificat al creanţelor, consultat de Energy Report.

În urmă cu câteva zile însă, administratorul judiciar susţine că a făcut dovada plăţii sumelor exigibile către unii creditori, în timp ce alţi creditori au renunţat la judecată. Astfel că s-a cerut închiderea procedurii insolvenţei, fără radierea firmei din registrul comerţului.

La înfiinţarea din anul 2009, când legislaţia europeană încerca să impună ca peste 4% din conţinutul de carburanţi să aibă biocombustibili, reprezentanţii omului de afaceri român susţineau că pot produce bioetanol cât să acopere necesarul teoretic al întregii ţări. Cum marea parte a carburanţilor companiilor cu benzinării care activau în România era însă importată prin contracte semnate deja, rafinăria din Zimnicea exporta marea parte a bioetanolului.

La trei ani după inaugurare, miliardarul român se plângea că legislaţia pe bioetanol a fost schimbată, astfel că afacerea abia dacă era la pe linia de plutire.

Săptămânile trecute, Ioan Niculae a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi a fost transportat la Penitenciarul Rahova.

Revenind la tabelul creanţelor, să precizăm că  printre creditorii din tabel se numără Banca Transilvania cu creanţe circa 115 milioane de lei prin două sucursale, Interagro SA cu circa 165 milioane de lei (care se numără printre creditorii care au depus cerere de renunţare la judecată) şi mulţi alţii cu sume mai reduse.

 

Tag Cloud