Frana pentru eoliene, gaz azer pentru romani, iar InterAgro vrea sa vanda curent
- Detalii
- Publicat în 05 February 2013
- Scris de Florin Rusu
Revista presei energetice autohtone
O procedura de lucru a Transelectrica, avizata de Agentia de Reglementare in Energie, da o lovitura industriei eoliene locale, sustine Economica.net. Firmele care activeaza in domeniu nu vor mai beneficia de prevederea preluarii cu prioritate a intregii cantitati de energie pe care o produc in turbinele proprii, ci doar a acelei cantitati notificate care asigura functionarea echilibrata a Sistemului Energetic National. Mai exact, in zilele in care productia de energie eoliana este mare iar consumul scazut, producatorilor li se vor prelua doar transe de pana la 20% din productia suplimentar inregistrata peste notificare pentru a nu destabiliza ceilalti producatori termo, hidro si nuclear, dupa cum explica Octavian Lohan, directorul SEN si unul dintre semnatarii procedurii, citat de Economica.net.
Tot Economica.net da o veste buna romanilor care se tem de Gazprom ca de dracu. Compania nationala petroliera din Azerbaidjan, SOCAR, prezenta deja pe piata romaneasca printr-o retea de benzinarii in nordul Moldovei, intentioneaza sa “vanda cat mai mult gaz cu putinta” tarilor din zona balcanica.
“Aceasta este o prioritate pentru SOCAR-sa vindem cat de mult gaz se poate in tarile din zona balcanica” a spus vicepresedintele companiei, Elshad Nasirov. De ce aici? Sunt doua motive, dupa cum spune oficialul companiei azere. “In primul rand pentru ca aceste tari si-au manifestat dorinta sa cumpere gaz. In al doilea rand, pentru orice producator de gaz, o tara sau o companie situate mai aproape de zona de productie pot fi cumparatori privilegiati, date fiind costurile de transport mai mici” a spus Nasirov.
Ziarul Financiar ne anunta ca InterAgro vrea sa vanda energie in valoare de 3,5 milioane de euro pe bursa de marfuri. Grupul InterAgro, un business de 700 milioane de euro in 2011, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a iesit in premiera pe bursa de energie OPCOM in calitate de vanzator, la o luna dupa finalizarea investitiei de 21 de milioane de euro intr-o centrala de cogenerare (care produce energie electrica si termica) la Turnu Magurele.
Mediafax ne prezinta neregulile descoperite de Curtea de Conturi la companiile din domeniu. Fostul complex energetic Turceni a diminuat in 2011 cu peste 1 milion de lei impozitul pe profit pe care il datora bugetului de stat, ca urmare a "majorarii nejustificate" a cheltuielilor de exploatare cu peste 6,5 milioane lei. Iar fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a finantat nelegal, cu 8,8 milioane de lei, doua cluburi sportive care nu se aflau in administrarea companiei, Pandurii Targu Jiu si Energia Rovinari, si fara a avea prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli fonduri in acest scop.