UE vrea să ajungă la un acord cu Rusia în vederea continuării proiectului South Stream
- Detalii
- Publicat în 02 December 2014
- Scris de Florin Rusu
Anunțul făcut ieri de președintele rus Vladimir Putin, confirmat și de CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, privind renunțarea de către Rusia la proiectul South Stream a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv Bruxelles-ul, care astăzi a anunțat că dorește construirea gazoductului.
Uniunea Europeană a declarat marți, potrivit Wall Street Journal, că va continua să lucreze cu statele sale membre pentru a ajunge la un acord cu Rusia în vederea construirii gazoductului menit a alimenta cu gaze statele din sud-estul Europei, în pofida anunțului făcut ieri de Putin.
"Următoarea reuniune pe tema South Stream este planificată pentru 9 decembrie și se va desfășura indiferent de anunțul făcut de Rusia referitor la renunțarea la proiect", a declarat vice-președintele UE pentru Energie, Maroš Šefčovič.
"Evident că noile evenimente vor reprezenta un element suplimentar care va fi discutat în această reuniune", a adăugat acesta.
Saipem SpA, care are semnat un contrat în valoare de 2 miliarde de euro în vederea construirii segmentului submarin al South Stream a declarat că nu a fost contactat și informat despre planurile Rusiei de a rezilia proiectul și că, în prezent, își continuă activitatea. O navă Saipem, care se ocupă de instalarea conductelor submarine a părăsit ieri litoralul Bulgariei pentru a ajunge pe coasta rusă a Mării Negre.
Putin: CE, responsabilă pentru eșecul South Stream, ar tb să despăgubească Bulgaria
"Luând în calcul faptul că până în prezent n-am primit permisiunea Bulgariei de a continua construirea gazoductului South Stream, credem că în actualele condiții Rusia nu poate continua realizarea acestui proiect", declarase luni Putin, în cadrul unei conferințe comune susținute împreună cu omologul său turc la Ankara.
Până în prezent, Kremlinul a susținut proiectul South Stream, care, deși extrem de scump, ar fi asigurat o rută de transport al gazului rus către Europa, rută care ar fi ocolit Ucraina.
"Nu înțelegeți că este ridicol di partea noastră să pompăm sute de milioane de dolari într-un proiect menit să străbată întreaga Mare Neagră și care să iasă la suprafață la malul Bulgariei?", a întrebat Putin.
Putin a dat vina pe Comisia Europeană pentru eșecul proiectului, susținând că aceasta a "încurajat" Bulgaria să blocheze proiectul și sugerând chiar ca Bruxelles-ul să despăgubească Sofia pentru beneficiile pierdute în urma neconstruirii gazoductului.
"Credem că poziția adoptată de Comisia Europeană nu este una constructivă. În loc să susțină acest proiect, CE creează obstacole în calea sa", a afirmat Putin, citat de EUBusiness.
"Aceasta este alegerea prietenilor noștri europeni!"
"Dacă Europa nu vrea construirea gazoductului, înseamnă că acesta nu va fi construit", a declarat președintele rus, adăugând că Rusia ar putea furniza gaze pe alte piețe, inclusiv gaz natural lichefiat în Asia.
Putin a mai precizat că Rusia va putea reduce volumul de gaz exportat în Europa.
"Ne vom orienta resursele noastre energetice către alte regiuni ale lumii. Iar Europa nu va mai primi același volum de gaze rusești", a mai amenințat Putin.
"Însă aceasta este alegerea prietenilor noștri europeni", a concluzionat președintele rus.