Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Azomureş se împrumută cu 116,5 mil. euro de la trei bănci

Azomureş se împrumută cu 116,5 mil. euro de la trei bănci

azomures

Marele producător de îngrăşăminte Azomureş, care este în acelaşi timp şi unul dintre marii consumatori de gaze naturale din România, semnează trei contracte de credit în valoare cumulată de 116,5 milioane de euro, cu Unicredit Tiriac, BCR şi ING. Contractele de credit sunt de tip descoperit de cont, pe termen scurt, pentru finanţarea activităţii curente, neangajante, utilizabile în mai multe valute, includ trei linii de trezorerie şi au scadenţa la 12 luni, arată o hotărâre a companiei cu sediul în Târgu Mureş.

Cel mai mare credit este de la BCR, respectiv 46,5 milioane de euro, în timp ce băncile Unicredit Tiriac şi ING asigură câte 35 de milioane de euro.

Fiecare parte din cele trei credite de tip descoperit de cont au destinaţie precisă, urmând a fi utilizaţi de Azomureş, de Ameropa Grains şi de operatorul portuar Chimpex, drept companii afiliate (atât Azomureş cât şi Chimpex sunt controlate de traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa).

Spre exemplu, creditul de la Unicredit Tiriac va putea fi utilizat în integralitate de Ameropa Grains pentru finanţarea sau refinanţarea achiziţiei de cereale şi îngrăşăminte sau, dacă acest lucru nu se va întâmpla, 10 milioane de euro vor putea fi utilizaţi de Azomureş, Ameropa Grains şi Chimpex ca linie de trezorerie pentru acoperirea riscului valutar. În hotărâre se mai prevăd şi alte posibile cheltuieli, cu plafon clar stabilit, pentru fiecare credit în parte.

De altfel, cele trei companii afiliate intenţionează crearea unei structuri care să le permită utilizarea unui serviciu de management al disponibilităţilor oferit de către cele trei bănci. Mai precis, cele trei bănci oferă posibilitatea contractării unor servicii bancare de management al disponibilităţilor în dolari, euro sau lei, servicii care permit optimizarea cheltuielilor şi veniturilor din dobânzi dar şi raţionalizarea utilizării surselor de finanţare externă.

Azomureş, care cumpără cam a zecea parte din producţia de gaz a României, este o companie pentru care gazul acoperă circa 85% din costuri. Drept urmare, reprezentanţii companiei au considerat oportun să se declare, de mai multe ori în ultima perioadă, susţinători ai investiţiilor în gaze de şist dar, pe de altă parte, împotriva unei liberalizări acelerate a pieţei gazelor naturale. Toate astea în speranţa menţinerii, măcar pe termen scurt, a unui preţ mai redus al gazelor naturale. Asta în ciuda faptului că gazele de şist nu pot garanta neapărat un preţ mai mic al ţării de unde se extrag, atâta timp cât preţul ar urma să se integreze într-o piaţă a Uniunii Europene

Compania are în plan ca în următorii 2-3 ani să investească 200 de milioane de dolari în eficientizare, investiţii în instalaţii de aburi şi eventual în capacităţi de producţie a curentului electric.

 

Tag Cloud