Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Climatizarea băncilor, o afacere de lux

Climatizarea băncilor, o afacere de lux

Florin Radulescu

Foarte multe sedii de bănci din România stau în mâna unui singur om, pe partea de instalaţii şi climatizare. Este vorba de Florin Rădulescu, proprietarul restaurantelor de lux OSHO din Primăverii, care controlează şi compania AVI Compact, una dintre cele mai  mari firme de servicii integrate de climatizare precum încălzire, răcire, voce şi date, incendiu şi sanitare.

Printre băncile ale căror sedii au beneficiat de sistemele de instalaţii şi climatizare implementate de AVI Compact precum şi de service de profil se numără Banc Post, BCR, Millenum Bank, Unicredit Tiriac Bank, CEC, Piraeus Bank. Pentru unele dintre acestea, precum Banc Post sau Millenum Bank, firma lui Rădulescu acoperă întreaga reţea naţională, la implementarea sistemelor adăugându-se şi serviciile de mentenanţă după cum la Piraeus Bank de pe Calea Victoriei, firma asigură doar mentenanţa. Unul dintre cele mai premiate proiecte este însă Crystal Tower Business Center, sediul Central al ING Bank, singura clădire din România care a primit certificatul BREEAM Excellent. Pentru această clădire, firma lui Rădulescu a realizat detaliile de execuţie şi a furnizat toate echipamentele şi materialele necesare realizării instalaţiilor. Au fost folosite echipamente Daikin, Viessman, Tecnair LV şi France Air.

Interesant este că şi la restaurantele lui Rădulescu (foto), o bună parte din clienţii care vin constant sunt cei din bănci, alături de politicieni sau de corporatişti, în special din zona Charles de Gaulle.

Firma a avut anul trecut afaceri de  4,5 milioane de euro, nivel la care se aşteaptă să se situeze şi în acest an. Pentru a da o imagine a cât de profitabilă este această afacere, atunci când clienţii sunt de amploare, merită amintit că doar contractul semnat de AVI Compact pentru clădirea ING, contract care s-a întins pe doi ani (2010 şi 2011), a fost în valoare de 4,3 milioane de euro. Acest contract a fost acoperit de activitatea a 40 de angajaţi din totalul de 115 ai firmei lui Rădulescu.

Pe lângă sediile bancare, compania a mai asigurat implementarea sistemelor de instalaţii şi climatizare pentru General Investment, Genesis, EK Investment, My Residence sau Hercesa iar din totalul proiectelor, circa 45% sunt dezvoltate în Bucureşti, restul de 55% fiind dezvoltate în ţară. La acestea s-au adăugat proiecte în afara ţării, cele mai importante fiind Senelec Belair Site (Dakar-Senegal), Scancool (Finlanda) sau Mobias Bank şi Complex Hotelier Basconlux (Chişinău-Moldova).

Compania a început şi investiţia într-un parc fotovoltaic la depozitul său situat aproape de intrarea pe autostrada Soarelui. Este vorba de 1.000 de mp de panouri solare, un fel de miniparc fotovoltaic pe acoperiş, în care Rădulescu a investit 130.000 de euro. „Începând cu anul 2014, energia verde a acestor panouri va fi utilizată pentru companie iar ce va rămâne vom livra în reţea”, a declarat Florin Rădulescu.

Firmele mari care activează pe acest domeniu sunt tot mai puţine, astfel că anumite contracte de amploare sunt foarte greu de câştigat de companii care nu au bonitate financiară sau care nu-şi plătesc impozitele la timp, o altă piedică fiind şi absenţa unei reţele naţionale de dispecerate a respectivelor firme. Printre numele mai sonore de profil, care sunt alese să reducă... numărul kilowatilor consumaţi cu climatizarea marilor clădiri  amintim totuşi Bog’Art Facility Management şi Uti Facility Management.

Chiar dacă asigură servicii multor clădiri de bănci, în cei 10 ani de la înfiinţarea firmei AVI Compact, Rădulescu nu a apelat deloc la bănci pentru dezvoltarea afacerilor sale. „Nu verau să-mi decapitalizez companiile. Prefer să le iau banii băncilor, decât să le dau”, spune Florin Rădulescu.

 

Tag Cloud