Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Scandalul emiterii mandatului de arestare a CEO MOL: când doi se ceartă (croații și maghiarii), al treilea câștigă (rușii)?

Scandalul emiterii mandatului de arestare a CEO MOL: când doi se ceartă (croații și maghiarii), al treilea câștigă (rușii)?

mol ina2 610 310.jpg.ashx

NaÈ›ionalismul economic naÈ™te un scandal monstru: croaÈ›ii È™i maghiarii se ceartă ca la uÈ™a cortului, iar CEO-ul MOL, vinovat sau nu, pare a fi picat victimă a acestui scandal, dintr-un motiv extrem de simplu - È™i unii È™i ceilalÈ›i au acelaÈ™i È›el, controlul industriilor energetice autohtone. 

În urma emiterii mandatului european și a unuia Interpol de arestare pe numele CEO-ului MOL, Zsolt Hernadi, premierul maghiar Viktor Orban a amenințat chiar cu vânzarea pachetului MOL către un investitor străin. Singurii interesați, după ce s-au orientat puternic pe piața din regiune, în special cea sârbă, par rușii, fie cei de la Gazprom Neft, fie cei de la Rosneft.

Totul pare a fi pornit de la acuzaÈ›iile guvernului croat, potrivit cărora drepturile de control ale ungurilor asupra managementului INA sunt excesive. Executivul de la Zagreb solicită totodată ca INA să fie condusă ca o companie independentă È™i nu ca o subsidiară a MOL. 

În același timp la Budapesta, premierul Viktor Orban se află în plină campanie de naționalizare a sectorului energetic sau măcar de întărire a controlului statului asupra acestuia. Iar participația de 24,6% a statului la MOL este un element cheie în portofoliul energetic deținul de guvernul maghiar, care mai conține și divizia de gaze a nemților de la E.ON.

CiteÈ™te È™i: De-abia intraÈ›i în UE, croaÈ›ii joacă dur în meciul energetic cu ungurii: cer arestarea CEO-ului MOL, într-un caz de corupÈ›ie

Căutat de Interpol

MarÈ›i, poliÈ›ia croată a confirmat emiterea unui mandat european È™i a unuia Interpol de arestare a a CEO-ului MOL, Zsolt Hernadi, care este suspectat de mituirea fostului prim-ministru croat Ivo Sanader.  PoliÈ›ia a declarat că a trimis cererea oficială la sediul Interpol de la Lyon, după ce un tribunal din Zagreb a emis un ordin de detenÈ›ie pentru Hernadi la propunerea de procurorilor antic-corupÈ›ie croaÈ›i. Un mandat european de arestare a fost emis, de asemenea, a adăugat poliÈ›ia croată.

Fostul premier croat, Ivo Sanader, se află în închisoare, după ce a fost condamnat anul trecut la 10 ani de detenție pentru acte de corupție legate de cedarea controlului asupra INA celor de la MOL.

Principala acuzație a fost că ar fi primit, în 2008, o șpagă de 5 milioane de euro de la unguri pentru a facilita celor de la MOL preluarea controlului executiv asupra companiei croate, acuzație negată atât de Sanader, care a făcut recurs, cât și de partea ungară. În 2008, CEO al MOL era tot Zsolt Hernadi.

Ordinul de reținere emis de Tribunalul din Zagreb pe numele CEO-ului MOL, Zsolt Hernadi, vine după ce, potrivit instanței croate, acesta ar fi refuzat să se prezinte la audierile la care fusese convocat de către Biroul croat anticorupție (Uskok), în cazul de corupție în care a fost condamnat fostul premier Sanader.

MOL: autoritățile croate încalcă normele de drept europene

Potrivit unui comunicat MOL, decizia autorităților croate de emitere a unui mandat de arestare internaÈ›ional pe numele lui Zsolt Hernadi este "în contradicÈ›ie cu dreptul supra-naÈ›ional european". 

"Deși Croația poate avea libertatea de a face acest lucru în temeiul legislației naționale, noi susținem că modul în care autoritățile croate au acționat procedural se află în contradicție cu dreptul supra-național european, care prevede un regim comun la nivelul UE, și pe care Croația a optat să-l respecte prin aderarea la UE la începutul acestui an" susține comunicatul MOL.

Potrivit companiei, deciziile anterioare ale autorităților naÈ›ionale maghiare de respingere a acuzaÈ›iilor "de practici incorecte sunt obligatorii pentru noi". 

Pe 16 septembrie, procuratura de la Budapesta a respins solicitarea Uskok privind citarea lui Hernadi pentru audieri în ancheta de corupție INA-MOL-Sanader.

Guvernul maghiar, principal acționar la MOL, recomandă vânzarea

În 2003, statul croat le-a vândut celor de la MOL o participație de 25% la INA, iar ulterior le-a permis ungurilor să ajungă la nivelul actual de control, de 49,1% din acțiuni. De altfel acuzația de șpagă adusă CEO-ului MOL se referă tocmai la preluarea controlului executiv asupra companiei croate fără achiziționarea numărului de acțiuni necesare.

În prezent statul croat deține aproximativ 45% din INA, în timp ce MOL se bucură de exercitarea controlului executiv al companiei în baza celor 49,1% acțiuni deținute.

MOL a declarat deja că refuză să renunțe la controlul INA și că dorește să investească odată ce va primi de la guvernul croat permisele necesare.

Totuși, potrivit Reuters, guvernul condus de Viktor Orban, cel mai mare acționar al MOL, a anunțat că va solicita companiei să analizeze oportunitatea vânzării pachetului de 40,1% deținut la INA către guvernul croat sau către o terță parte, ca urmare a tratamentului "inacceptabil" la care a fost supusă compania maghiară de executivul de la Zagreb.

"Este inacceptabil pentru guvernul maghiar ca după semnarea unui parteneriat strategic.. care a salvat cea mai importantă companie croată de faliment în timpul crizei, să existe mai apoi tentative de intimidare a partenerului strategic prin mijloace non-economice, pentru aca executivul croat să recâștige controlul asupra INA fără a cumpăra pachetul majoritar", a precizat executivul de Budapesta într-un comunicat.

Gazprom Neft sau Rosneft?

Cu toate acestea, analiștii din Budapesta nu par foarte convinși de amenințarea cu vânzarea pachetului deținut la INA. "Nu cred că aceasta este miza (vânzare pachetului de 49,1% deținut de MOL la INA), cred că declarațiile executivului maghiar sunt mai degrabă o mișcare tactică", susține Attila Vago, analist la Concorde. "Cum principalul său acționar sa recomandat deja vânzarea, MOL poate comunica croaților că se gândește să vândă", a explicat acesta.

Alt analist maghiar, citat de Reuters, crede însă că operațiunile upstream și cele de rafinare ale INA ar putea fi atractive pentru investitorii ruși. Iar negocierile ar putea fi declanșate cu avantaje pentru ambele tabere, Ungaria fiind extrem de dependentă de importul de energie din Rusia.

"Ar trebui să revenim la povestea rusă și să ne gândim și la interesele geopolitice. De la achiziționarea de către Gazprom Neft a pachetului majoritar al NIS în Serbia, rușii nu pot fi ignorați ca potențiali cumpărători:, a declarat analistul Ipopema Securities, Norbert Harcsa

Într-un interviu acordat agenției de presă luna trecută, un înalt oficial al MOL a refuzat să confirme vânzarea pachetului de acțiuni INA în cazul eșecului negocierilor purtate cu guvernul croat. El a precizat că MOL nu se află în negocieri cu niciun potențial cumpărător, inclusiv Rosneft, compania rusă fiind prezentată în presă ca unul dintre actorii interesați în achiziționarea INA.

 

Tag Cloud