Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Obsesia statului pentru energia regenerabila roade la temelia economiei germane

Obsesia statului pentru energia regenerabila roade la temelia economiei germane

Germania energie regenerabila

Worlee-Chemie GmbH, o firma germana de familie care produce adezivi in Hamburg de aproape 100 de ani, se straduie sa se fereasca de spirala majorarii costurilor de productie, declansata de politica de stat a Germaniei de trecere la energia regenerabila. De la 1 ianuarie 2013, operatorii de retele de electricitate din Germania au majorat cu 47% tarifele destinate finantarii investitiilor in proiecte eoliene si solare, ceea ce i-a determinat pe cei de la Worlee-Chemie sa-si delocalizeze o parte din productie in Turcia, la o fabrica de langa Istanbul.

Scumpirea energiei majoreaza costurile companiei cu 465.000 de euro anul acesta, echivalentul salariilor anuale a 10 angajati full-time sau o treime din totalul impozitelor datorate de Worlee-Chemie, scrie Bloomberg.

Acesta este pretul platit de economia germana pentru implementarea planurilor cancelarului Angela Merkel, care si-a propus ca Germania sa isi dezactiveze toate facilitatile de energie nucleara pana in 2022. Cel mai mult au de suferit cele trei milioane de intreprinderi mici si mijlocii, precum Worlee-Chemie, care genereaza aproape jumate din PIB-ul Germaniei. 

„Ar putea fi picatura care umple paharul. Majorarea costurilor cu energia se adauga taxelor, costurilor generale de productie, accesibilitatii materiilor prime si birocratiei, toate acestea fiind elemente care au dus la deteriorarea climatului investitional din Germania”, spune CEO-ul Worlee-Chemie, Reinhold von Eben-Worlee.

Bundesbank, banca centrala a Germaniei, se asteapta ca economia tarii sa creasca cu doar 0,4% in 2013, ca urmare a efectelor negative ale crizei datoriilor suverane din zona euro. Desi increderea oamenilor de afaceri in economie a crescut in ianuarie mai mult decat estimau analistii, semn ca economia isi revine din declinul consemnat la finalul anului trecut, costurile cu forta de munca au crescut per total cu peste 3% din 2009 incoace.

Depasiti de olandezi

Acest lucru afecteaza competitivitatea Germaniei, care de altfel a si fost depasita la acest capitol de Olanda, potrivit indexului competitivitatii economice elaborat de Forumul Economic Mondial. In editia 2012-2013 a indexului, Olanda a urcat pe locul 5 in clasamentul mondial, in timp ce Germania a coborat pe 6.

In perioada de imediat de dupa criza financiara mondiala, declansata de colapsul pietei imobiliare din Statele Unite, intreprinderile mici si mijlocii din Germania au avut o contributie cruciala la mentinerea unei rate mici a somajului. Intre 2007 si 2010, micile firme au creat 104.000 de joburi, in timp ce marile corporatii – 120.000, potrivit unui studiu al Universitatii din Koln.

Explozia reactorului nuclear japonez de la Fukushima din martie 2011 a dus la decizia cancelarului Angela Merkel de a renunta treptat la energia nucleara. Guvernul garanteaza investitorilor preturi peste nivelul pietei pentru productia de energie eoliana, solara si bazata pe biomasa, ceea ce a facut din Germania principalul centru de energie regenerabila al Europei.

Insa obiectivul de majorare a ponderii energiei verzi in totalul capacitatii energetice a Germaniei de la nivelul actual de circa 25% pana la 80% in 2050 majoreazan drastic costurile pentru consumatorii de energie.

Cei mici au cel mai mult de suferit

Dupa majorarea de la 1 ianuarie, tariful la electricitate a ajuns la 5,28 eurocenti/kWH, fata de 3,59 eurocenti/kWH in 2012. Scumpirea va face ca totalul subventiilor acordate de statul german pentru proiecte de energie regenerabila sa ajunga anul acesta la circa 20,4 miliarde euro, potrivit estimarilor operatorilor de retele de distributie.

„Renuntarea de catre Germania la energia nucleara reprezinta una dintre cele mai ambitioase proiecte de dupa razboi, in termeni de dimensiuni si implicatii. Un eventual succes ii va face lideri pe o piata in plina crestere, insa exista un pericol real ca proiectul sa distruga industriile cu consum intens de energie”, se arata intr-o nota a firmei americane de consultanta AlixPartners, publicata in decembrie anul trecut.

Destule companii mari, precum BASF, cel mai mare producator chimic din lume, sunt scutite de aceste majorari de tarife la energie la unele din facilitatile de productie detinute, intrucat acestea dispun de propriile centrale electrice.

Cu toate acestea, per total, industria chimica a Germaniei va trebui sa scoata din buzunar anul acesta 800 de milioane de euro reprezentand costurile majorarii tarifelor destinate subventionarii energiei regenerabile, fata de 530 de milioane de euro in 2012, potrivit VCI, un grup de lobby al industriei. Intreprinderile mici si mijlocii vor suporta cea mai mare parte a acestor costuri suplimentare, pentru ca cele mai multe din ele nu sunt eligibile pentru scutiri.

Probleme si pentru retaileri

Companiile din industrie nu au fost singurele care au avut de suferit de pe urma acestor costuri suplimentare cu energia. Victime au cazut si retaileri precum Intersport.

Intersport si-a instalat recent la cel mai mare magazin al sau un sistem de control care sa verifice ca nu cumva instalatia de incalzire, aerul conditionat si sistemul de ventilatie sunt pornite concomitent. In plus, si-a cumparat monitoare de dioxid de carbon, pentru a vedea permanent cati clienti sunt in magazine si a opri caldura cand aglomeratia devine prea mare.

Cei de la Intersport spun ca aceste investitii genereaza economii de 100.000 de kWH de electricitate pe an, ceea ce este suficient pentru a neutraliza efectul majorarilor de tarife. Singura alternativa ar fi fost sa concedieze din personal.

„Nu stiu pana unde au de gand sa mearga. Consumatorii sunt cei care au facut economia germana puternica in ultimii ani. Daca continuam sa-i impovaram, riscam sa ne dam economia cu totul peste cap”, spune Oliver Krumholz, proprietarul lantului de magazine.

Politicienii nu se inteleg

Cei din clasa politica nu reusesc sa se puna de acord asupra masurilor necesare pentru atenuarea efectelor acestor majorari de costuri.

Ministrul Economiei, Philipp Roesler, declara, in octombrie anul trecut, ca isi doreste reducerea unei taxe federale pe electricitate, care sa compenseze majorarea tarifelor distributorilor.

In schimb, ministrul Mediului, Peter Altmaier, vrea sa ofere consumatorilor consultanta gratuita despre cum sa economiseasca energie si declara, tot in octombrie 2012, ca propunerea de reducere a taxei pe electricitate, avansata de colegul sau de cabinet, „nu a reusit sa il convinga”.

De curand, Altmaier a propus inghetarea tarifului suplimentar destintat subventionarii energiei regenerabile la nivelul actual pana in 2014 si limitarea oricarei majorari a acestuia la 2,5% pe an incepand cu 2015. Ministerul sau are in plan masuri precum reducerea si limitarea scutirilor de la tariful suplimentar pentru marii consumatori si amanarea platilor de subventii pentru capacitati instalate noi de energie verde.

„Nu e corect ca consumatorii casnici, intreprinderile mici si mijlocii si micii traderi sa suporte singuri scumpirea electricitatii care rezulta din procesul gradual de renuntare la energia nucleara. Am ajuns la limita”, a declarat ministrul. Noile masuri vor intra in vigoare de la 1 august, a adaugat el.

Preturile en-gros au scazut masiv

„Nu cred ca politicienii vor in mod premeditat sa chinuie micile intreprinderi. Dar, pe de alta parte, nu ne ofera solutii suficient de constructive. Sistemul de alocare, prin care micile companii platesc pentru cele mari, este cu totul incorect”, spune Ludwig Veltmann, seful grupului de lobby al IMM-urilor, care reprezinta 230.000 de firme, in special din comert si servicii.

Taxele si impozitele reprezinta aproape jumatate din facturile casnice la electricitate, a adaugat Veltmann. Pe langa tariful suplimentar destinat subventionarii sectorului regenerabil, clientii mai trebuie sa plateasca taxa pe electricitate, tarife de licenta, suprataxa de retea si TVA.

Iar costul energiei pentru consumatorii casnici si industriali creste cu toate ca, pe piata en-gros, pretul la electricitate scade, adauga el.

Pretul de referinta al energiei electrice de pe piata germana en-gros a scazut cu 20% in ultimele 12 luni, atingand minimul istoric de 40,75 euro/MWh pe 25 ianuarie.

Costurile suplimentare impuse de stat au adancit dezavantajul Germaniei fata de restul lumii. Costul electricitatii pentru consumatorii industriali germani era cu 20% mai mare decat media Uniunii Europene la finalul anului 2011. In prezent, Germania plateste de 2 ori mai mult pentru energie decat Statele Unite, si nu doar ca urmare a boom-ului gazelor de sist ieftine de peste Ocean, ci si pentru americanii au taxe si impozite mai mici pe energie, potrivit unui raport al firmei de consultanta McKinsey.

„Am ajuns ciuca mistourilor”

„Intrebarea fundamentala este: vrem cu adevarat sa mergem mai departe cu acest proiect nebunesc, de a ajunge la o pondere de 80% a energiei regenerabile, pe spinarea economiei? De ce vrem tot timpul sa fim deschizatori de drumuri si sa le aratam celorlalte tari cum trebuie facute lucrurile? Celelalte tari nu fac decat sa se prapadeasca de ras pe seama noastra”, spune Marc Tenbieg, director la o alta organizatie de IMM-uri, DMB Deutsche Mittelstands-Bund, care reprezinta peste 14.000 de mici companii.

Daca costurile cu energia vor creste si mai mult, firma de familie Worlee-Chemie GmbH ia in calcul relocalizarea tuturor unitatilor de productie din Germania, spune CEO-ul Von-Eben Worlee.

Compania, infiintata in 1851 pentru a furniza materii prime pe piata germana, si-a inceput productia la Hamburg in 1936, infiintand o fabtica de adezivi de inalta calitate. Worlee-Chemie are experienta pe pietele externe, si nu doar prin exporturi, care au o pondere importanta in afacerile companiei, ci si prin doua subsidiare din afara tarii, din care una se afla in Grecia, iar cealalta in China

Von-Eben Worlee spune ca, luna trecuta, a facut o calatorie de afaceri de 16 zile in Asia, unde a purtat discutii cu doi potentiali viitori parteneri, unul din Malaezia si celalalt din Indonezia.

„In ultimii douazeci de ani, ne-am concentrat activitatea la locatiile noastre germane. Nu exista nici un motiv sa mergem in strainatate. Insa cu aceasta inflatie a costurilor cu energia, plus majorarile drastice de taxe care se anunta, lucrurile s-ar putea schimba”, conchide CEO-ul Worlee-Chemie GmbH.

Tag Cloud