Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ministrul Economiei de la Chișinău: Rusia ar putea livra gaze în Republica Moldova prin South Stream

Ministrul Economiei de la Chișinău: Rusia ar putea livra gaze în Republica Moldova prin South Stream

South Stream Moldova

Rusia ar putea livra gaze naturale în Republica Moldova prin intermediul gazoductului South Stream, atunci când acesta va fi finalizat, a declarat ministrul Economiei din Republica Moldova, Andrian Candu.

"În discuțiile cu Gazprom am convenit ca, dacă Doamne ferește mai apar probleme și complicații în relațiile dintre Ucraina și Rusia, gazele rusești ar putea fi livrate în România prin gazoductul South Stream, iar de acolo ar putea ajunge prin conductă în Republica Moldova. Sau invers, România să ne livreze nouă gaze, iar apoi Rusia să compenseze prin swap-uri", a declarat ministrul, într-un interviu acordat agenției ruse de presă Ria Novosti.

Această variantă de livrare a gazelor rusești în Republica Moldova presupune nu doar construirea și punerea în funcțiune a South Stream, ci și interconectarea sistemelor de transport de gaze naturale din România și Bulgaria, prin finalizarea conductei Giurgiu-Ruse. South Stream este proiectat pentru tranzitul gazelor rusești pe sub Marea Neagră până în Bulgaria, iar de acolo mai departe prin Serbia, Ungaria și Slovenia până în Austria.

Datorează rușilor 400 milioane dolari

Ministrul Candu a mai spus că, în prezent, Republica Moldova datorează Gazprom 400 milioane dolari pentru gazele livrate de ruși în trecut și neplătite, precizând, totodată, că s-a găsit o formulă pentru rezolvarea acestei probleme și că, cel mai târziu în prima parte a anului viitor, Chișinăul va prezenta Gazprom un scadențar al rambursării datoriei pentru gaze.

Totodată, a spus ministrul, la începutul anului viitor, Republica Moldova și Gazprom vor începe discuții pentru încheierea unui nou contract privind importul de gaze naturale, care va fi semnat pe o perioadă de 3-5 ani.

În urmă cu circa zece zile, cele două părți au convenit prelungirea până la finalul anului viitor a actualului contract de import, acordul semnat prevăzând o ieftinire cu 12% a gazelor livrate de ruși peste Prut, de la 378 la 331,8 dolari/mia de metri cubi.

Se apropie alegerile peste Prut

Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi a expirat la 31 decembrie 2011. De atunci, contractul a fost prelungit succesiv în următorii ani. Contractul din 2006 prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari/mia de metri cubi în 2005 până la circa 380 dolari/mia de metri cubi în 2013.

Moscova condiţiona semnarea unui nou acord de renunţarea de către Republica Moldova la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European şi de soluţionarea problemei datoriilor la gaze.

Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 30 noiembrie, cărora le este atribuită o mare importanţă geopolitică de către mulţi observatori, importă anual circa 3 miliarde metri cubi de gaze, din care consumă doar 1 miliard, restul fiind destinat regiunii transnistrene.

Tag Cloud