Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Banca Centrală a Kazahstanului devine (indirect) acționar Rompetrol

Banca Centrală a Kazahstanului devine (indirect) acționar Rompetrol

partener-principal-kmg-international-prin-rompetrol-well-services-5245

Banca Centrală a Republicii Kazakhstan va deveni unul dintre acționarii principalei companii petroliere a țării KazMunaiGas, la rândul său principal acționar al Rompetrol.

Fondul suveran al statului asiatic, Samruk-Kazyna National Welfare Fund, acționar unic al companiei va vinde Băncii Centrale un pachet de 10% din KMG la un preț stabilit de un consultant independent, susține Trend News Agency.

Prețul nu va putea fi mai mic de 4 miliarde de dolari.

Actul normativ care reglementează această operațiune mai puțin ortodoxă de finanțare a fost semnat de către guvernul kazah pe 23 iulie și a intrat în vigoare la data semnării.

În total, vor fi scoase la vânzare un total de 58.420.748 de acțiuni KazMunaiGas.

Interesant este că la nici o săptămână, în ziua de marți 28 iulie, guvernul României Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, vânzarea a 26,69% din acțiunile pe care statul român, prin Ministerul Energiei, le deține la Rompetrol Rafinare. Astfel, dupa un an si jumatate de cand Guvernul a aprobat prin Hotarare memorandumul semnat in februarie 2013 cu actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan, a fost adoptata si strategia de privatizare. Aceasta prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. Potrivit Hotnews, Executivul nu precizeaza si cand va demara procedura de licitație.

Pretul de oferta al pachetului de actiuni va fi cel putin egal cu valoarea nominala a acestui pachet de actiuni, iar licitatia cu strigare va putea sa se deruleze la un pret in urcare fata de pretul de oferta (licitatie competitiva), sau in scadere (licitatie olandeza), in functie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, pretul de adjudecare al pachetului de actiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, in caz contrar urmand a nu se finaliza vanzarea pachetului de actiuni.

Tag Cloud