Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Vânzările de carburanți ale ungurilor de la MOL în România au crescut cu 7% în primele 9 luni

Vânzările de carburanți ale ungurilor de la MOL în România au crescut cu 7% în primele 9 luni

MOL Drobeta 1 copy

Vânzările totale de carburanți ale grupului ungar MOL în România (în volume, inclusiv GPL și lubrifianți) au crescut cu 7% în primele nouă luni din 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, la 373 de mii de tone.

În trimestrul al III-lea al acestui an, vânzările MOL pe plan local s-au majorat cu 8% , de la 128 la 138 de mii de tone, se arată într-un comunicat al MOL.

Vânzările de motorină din România au urcat cu 8% la nouă luni, la 271 mii de tone, respectiv cu 9% în trimestrul trei, la 100 kt.

Benzina a generat vânzări de 98 de mii de tone în primele nouă luni, cu 4% mai mult decât în aceeași perioadă din 2012, volumele din perioada iulie-septembrie fiind de 37 de mii de tone, în urcare cu 6%.

Rețeaua de distribuție a MOL România are 143 de benzinării, dintre care 8 au fost inaugurate în acest an. MOL a inaugurat de curând o nouă stație de alimentare lângă Drobeta-Turnu Severin, în urma unei investiții de 1,1 milioane de euro.

La nivel de grup, profitul operațional al MOL (EBITDA) a crescut cu 66% în trimestrul al III-lea al acestui an, la 158 miliarde forinți.

Segmentul Upstream (Explorare & Producție) al grupului MOL a beneficiat în al treilea trimestru de prețuri peste medie ale hidrocarburilor, după evoluția mai slabă din al doilea trimestru, se afirmă în comunicat.

Segmentul Downstream (Rafinare & Marketing) și-a îmbunătățit performanța și a obținut unul dintre cele mai bune rezultate trimestriale din ultimii trei ani, spun cei de la MOL.

"Rezultatul este cu atât mai bun cu cât a fost înregistrat pe fondul continuării declinului marjelor de produs și scăderii diferenţei dintre cotațiile ţiţeiului Brent şi ale celui tip Ural. Aceste efecte negative au fost însă devansate în principal de creșterea volumelor de vânzări, care au depășit chiar și ratele uzuale de creștere sezonieră, de majorarea gradului de utilizare a rafinăriilor, cu avantajele de cost asociate, precum și de marjele mai bune în sectorul petrochimic", se spune în comunicat.

Pe de altă parte, transformarea rafinăriei Mantova a IES, subsidiara grupului MOL din Italia, în centru logistic, a determinat o scădere excepțională a valorii activelor și echipamentelor din domeniul rafinării, de 123 miliarde forinți, fără impact asupra fluxului de numerar, producând o pierdere operațională pe segmentul respectiv, care a trecut astfel de la profit net la un rezultat negativ.

Cu toate acestea, poziția financiară a grupului MOL a continuat să se consolideze, întrucât compania a generat un flux operațional de numerar de 364 miliarde forinți în primele 9 luni, cu 2% mai mult decât în intervalul similar al anului 2012. Ca urmare, gradul net de îndatorare a continuat să scadă, până la 20,7%, precizează MOL.

Tag Cloud