Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie CEO Chevron: Exploatarea resurselor de gaze de șist din Europa Centrală și de Est, posibilă abia peste un deceniu

CEO Chevron: Exploatarea resurselor de gaze de șist din Europa Centrală și de Est, posibilă abia peste un deceniu

Chevron Romania

Chiar dacă Energy Information Agency (EIA), brațul statistic al Departamentului de Stat pentru energie al SUA a anunțat în această săptămână o abundență a resurselor de petrol și gaze de șist la nivel global, exploatarea lor nu poate fi făcută peste noapte, ci va dura cel puțin un deceniu până când aceste resurse ar putea fi extrase cu succes și comercializate.

Iar principala problemă nu este cea a reglementatorilor, a acordării de licențe de exploatare, ci una tehnică, lipsa de informații mai exacte cu privire la zăcămintele estimate de EIA, a declarat CEO-ul Chevron, unul din principalii actori de pe piața gazelor de șist, inclusiv în România, John Watson, citat de Platts.

EIA a publicat în această săptămână un raport care estimează resursele de petrol care ar putea fi obținut din exploatarea zăcămintelor de șist "recuperabile punct de vedere tehnic" la aproximativ 10 miliarde de barili la nivel global, iar rezervele de gaze de șist la 206 mii de miliarde de metri cubi, o treime din rezerva totală de gaze naturale recuperabile din punct de vedere tehnic. Potrivit americanilor, România deține rezerve de gaze de șist nedovedite, însă recuperabile din punct de vedere tehnic, în valoare de 1,44 mii de miliarde metri cubi, în condițiile în care în prezent rezervele de gaze naturale dovedite ale statului român sunt de 113 miliarde de metri cubi. În ceea ce priveşte petrolul care ar putea fi obținut din exploatarea zăcămintelor de șist, în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte.

Nu toate aceste zăcăminte "recuperabile din punct de vedere tehnic" sunt și zăcăminte "recuperabile din punct de vedere economic sau comercial". Pentru aceasta, este nevoie de un anumit preț minim la gaze și țiței, ca și de un anumit preț maxim al tehnologiei utilizate, care să conducă raportul costuri-benficii într-o zonă pozitivă. Multe din aceste zăcăminte ar putea fi exploatate la actualul nivel al progresului tehnologic, însă costurile ar fi mai mari decât prețul de vânzare, ceea ce le face neprofitabile. Pentru a putea fi profitabile, ar fi necesară fie majorare prețului gazelor sau țițeiului, fie micșorarea costurilor de producție (prin noi descoperiri tehnologice sau prin ieftinirea actualelor tehnologii utilizate), fie o combinație a ambelor.

CEO-ul Chevron susține însă că, multe dintre aceste zăcăminte de petrol și gaze de șist se află în regiuni, cum ar fi Europa Centrală, care nu au fost studiate cu atenție și unde s-a nu s-a efectuat nicio operațiune de foraj.

"Exista unele zăcăminte de șist, despre care știm multe, cum ar fi cele din Statele Unite și Canada de Vest, pentru că am desfășurat și operațiuni convenționale în aceleași zone", a explicat Watson. "Cunoaștem calitatea rezervelor, conținutul organic, porozitatea și așa mai departe. Dar dacă ne uităm la nivel global, nu există nici infrastructura necesară, nici date rezultate din operațiuni de foraj. Tot ce știm este că există blocuri mari de șist. Vor fi necesare o mulțime de evaluări suplimentare", a declarat acesta.

Watson a oferit exemplul celor patru zăcăminte concesionate de Chevron în sudul Poloniei, precizând că se așteaptă ca exploatarea acestora să dea roade de-abia peste zece ani, dacă explorările vor avea succes, fapt de altfel nesigur.

"Va fi nevoie de timp pentru a evalua ceea ce este acolo, pentru a fora sonde și pentru ca aceste zăcăminte să devină productive", a explicat Watson, anunțând totodată că Chevron investește masiv în proiecte de GNL (gaz natural lichefiat - mai ușor de transportat) și că se așteaptă ca până în 2025, portofoliul de gaze naturale al companiei să se extindă la 40%, de la 30% cât este în prezent. 

CEO-ul Chevron a afirmat că în ultimii ani, compania pe care o conduce a fost invitată să exploreze în peste 10 state, ca urmare a expertizei și tehnologiei de care beneficiază. "În unele cazuri, ai riscuri geologice reduse și riscuri politice ridicate, însă am fost foarte buni în ceea ce privește dezvoltarea de relații".

Tag Cloud