Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Exclusiv: Raport EIA - România stă pe 1,44 mii de miliarde metri cubi de gaze de șist

Exclusiv: Raport EIA - România stă pe 1,44 mii de miliarde metri cubi de gaze de șist

20130611 - gaze de sistRomânia deține rezerve de gaze de șist nedovedite, însă recuperabile din punct de vedere tehnic, în valoare de 1,44 mii de miliarde metri cubi, în condițiile în care în prezent rezervele de gaze naturale dovedite ale statului român sunt de 113 miliarde de metri cubi, se estimează în ultimul raport al Administrației de Informație a Energiei (EIA) a Statelor Unite ale Americii, publicat luni, referitor la situația resurselor de gaze neconvenționale la nivel global.

Dacă rezervele ar fi recuperabile și din punct de vedere economic, nu numai tehnic, acestea ar putea acoperi consumul României pe următoarea sută de ani, anual consumându-se în România aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.

Resursele globale de șist sunt suficient de mari pentru a acoperi mai mult consumul de petrol pe următorul deceniu , susține raportul, după ce, pentru prima dată de la lansarea sa, au fost incluse și evaluări ale rezervelor de petrol și gaze de șist din Rusia și Argentina.

20130611 -gaze de sist 1

Departamentul de Energie al SUA estimează resursele de petrol obținut din exploatarea zăcămintelor de șist "recuperabile punct de vedere tehnic" la aproximativ 10 miliarde de barili în cele 42 de state incluse în studiu, volum echivalent cu 10% din livrările efectuate la nivel global. Rezervele SUA au fost revizuite în creștere, de la 32 miliarde de barili la 58 miliarde.

Evaluarea de ieri a indicat că Rusia are cele mai mari resurse de petrol obținut din exploatarea zăcămintelor de șist, estimate la 75 miliarde de barili. După Rusia și SUA, urmează China, cu 32 miliarde, Argentina cu 27 miliarde și Libia cu 26 miliarde.

Raportul a majorat și estimarea privind rezervele de gaze naturale la nivel global cu numai puțin de 47% față de cifrele de anul trecut, acestea ajungând la 648 trilioane de metri cubi. Dintre acestea, rezervele de gaze de șist sunt estimate cu 10% peste prognoza anterioară din 2011, la 206 trilioane de metri cubi, o treime din rezerva totală de gaze naturale recuperabile din punct de vedere tehnic.

"Resursele de șist au fost de obicei subevaluate de către jucătorii de pe piețele din afara SUA, deoarece cercetarea geologică este una nouă, iar tehnologia se dezvoltă rapid", a declarat Edward Morse, director de cercetare la Citigroup.

Producția de șist a contribuit la menținerea unui preț accesibil al petrolului, sub 120 de dolari pe baril, oferind țările occidentale spațiul de manevră necesar impunerii de sancțiuni Iranului, până acum un furnizor cheie al Occidentului. Cererea mondială de țiței este de aproximativ 90 de milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă că resursele din zăcămintele de șist pot acoperi consumul pe zece ani și jumătate, susține Financial Times.

Adam Sieminski, șeful departamentului de Energy al EIA susține că "acest raport indică un potențial semnificativ al petrolului și gazelor de șist, deși modul în care resursele de șist recuperabile punct de vedere tehnic se vor dovedi recuperabile și din punct de vedere economic nu este încă clar".

20130611 - gaze de sist 2

Tag Cloud