Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Tender speră să semneze contractul cu Cubapetroleo în prima parte a anului

Tender speră să semneze contractul cu Cubapetroleo în prima parte a anului

IMG 9567

Vulcan S.A. speră ca în prima parte a acestui an să încheie contractul cu Cubapetroleo (CUPET), pentru a se concentra apoi pe extinderea operațiunilor sale în America Latină, în special în Venezuela, a declarat, pentru Energy Report, omul de afaceri Ovidiu Tender, deținătorul Grupului Tender, din care face parte și Vulcan.

"Încă nu am finalizat toate negocierile dar sperăm ca în prima parte a acestui an să reușim încheierea contractului cu partea cubaneză. Va fi o unitate mixtă, în colaborare cu un partener local, care va ținti și alte piețe din zona Americii Centrale și de Sud, în special Venezuela". Colaborarea dintre Vulcan și Cupet este una mai veche, începând încă de vremea comunismului. Cupet are în operare de 200 de unităţi de pompare produse de Vulcan înainte de '90. Până în prezent, compania cubaneză a încercat să se descurce pe cont propriu. însă se pare că a decis până la urmă să opteze pentru o variantă mixtă, prin care cubanezii vor realiza partea primară de turnare şi forjare, iar reductoarele se vor face tot în România, la Vulcan, şi vor fi asamblate în Cuba. 

Colaborare româno-cubaneză împotriva cancerului

De altfel aceasta nu este prima afacere pe care Grupul Tender o face cu parteneri cubanezi. În urmă cu două luni, într-un interbiu acordat Mediafax, Ovidiu Tender anunța declanșarea negocierilor cu institutul naţional de cercetări în biotehnologie, Labiofam, care are în portofoliu mai multe produse farma pentru uz uman, inclusiv Viadox, un medicament homeopat care este utilizat pentru tratamentul cancerului. "Labiofam a realizat în urmă cu 15 ani produsul homeopat Vidatox, cunoscut în lume ca singurul produs natural capabil să amelioreze starea de sănătate a bolnavilor de cancer, prin distrugerea celulelor maligne (...) Am decis împreună cu preşedintele Labiofarm să producem în Serbia, la fabrica de medicamente pe care o deţin, atât Vidatox, cât şi alte produse cu efecte benefice pentru starea de sănătate umană", afirma Tender, care adăuga că după ce va începe producţia de Vidatox va construi un centru pentru diagnosticare şi terapie a bolnavilor de cancer în staţiunea balneară Banja Vrujci, din Serbia.

Drepturile de proprietate neclare din Africa îi afectează investițiile în cultivarea jatropha

O altă piață pe care grupul Tender intenționează să se extindă agresiv este cea africană. Inclusiv în domeniul energiei regenerabile, fiind interesat în cultivarea unei plante tehnice, arborele de jatropha. Însă drepturile de proprietate defectuos reglementate în Africa îi pun probleme antreprenorului român.

"Suntem în continuare interesați de acest domeniu, mai ales prin prisma reglementărilor care vor intra în vigoare în următorii ani. Însă problema principală în Africa o constituie situația nu foarte clară a drepturilor de proprietate. Practic, pentru a reuși să concesionezi suprafețe de teren mai mari este nevoie de înțelegeri separate cu diverse comunități locale, ceea ce nu e tocmai simplu. Sper ca lucrurile să avanseze mai rapid în perioada următoare, deoarece este o afacere foarte atractivă", a declarat, pentru Energy Report, Tender. În acest sens, antreprenorul român a concesionat mai multe sute de hectare în Gambia și Senegal, având planificată extinderea acestora la un milion de hectare, pentru care estimează o investiție de 400-500 de milioane de dolari.

Potrivit specialiștilor, arborele de jatropha produce mai mult ulei decât soia sau porumbul, însă, fiind o planta salbatică, are și o recoltă imprevizibilă. Africa este mediul perfect în care se poate încerca cultivarea masivă și controlată a acestuia, ca urmare a caracteristicilor sale speciale. Arborele de jatropha este rezistent la secetă și nu necesită condiții speciale de cultivare, nu are o răspândire invazivă, stabilizează solurile și poate combate deșertificarea, iar semințele rămase după extragerea uleiului pot fi reciclate ca feritizatori. În plus, acesta nu epuizează nutrienții solului și nu solicită rotația altor culturi.

Zirconiu si titan, găsite în zăcămintele pe care le deține pe continentul african

În ceea ce privește activitatea de prospecțiuni pe care grupul său o desfășoară pe continentul african, Tender susține că, spre deosebire de cea de cultivare a arborelui de Jatropha, aceasta se mișcă mult mai repede. "Avem date din ce în ce mai amănunțite cu privire la dimensiunea și valoarea a ceea ce se găsește în perimetrele concesionate. Suntem mai avansați cu informațiile legate de metale grele (zirconiu, titan) și se lucrează deja la un studiu de fezabilitate privind exploatarea. Pe măsura ce procesăm și alte probe din teren vom avea mai multe posibilități de a dezvolta această afacere, dar deja știm că avem un potențial semnificativ. În prezent, există aproximativ 2000 de probe în laboratoarele noastre, din care am analizat doar o parte", a declarat Ovidiu Tender pentru Energy Report.

Statul ar trebui să fie mai grijuliu și să nu împovăreze fiscal domeniul energetic

În ceea ce privește sectorul energetic din România, Tender atrage atenția asupra pericolului supraimpozitării acestui domeniu. "Din câte observăm companiile energetice aduc cam cele mai mari contribuții la bugetul României, deci statul ar trebui să fie mai grijuliu și să nu împovăreze fiscal domeniul", susține acesta. De alfel, consideră Tender, investițiile în acest domeniu sunt extrem de importante "deoarece pe lângă ele se dezvoltă în subsidiar o mulțime de alte afaceri medii și mici. Din nefericire, statul român a renunțat la investițiile în cercetarea subsolului, ceea ce ar fi putut conduce la o negociere mai bună pentru resursele țării, în cazul în care ele există."

Tender: Nu înțeleg campania declanșată împotriva gazelor de șist

Antreprenorul român și-a exprimat nedumerirea cu privire la campania negativă cu care care este întâmpinată exploatarea gazelor de șist în România. "Ar fi bine dacă am avea gaze de șist, dar nu cred că în momentul acesta în România avem informații foarte exacte legate de aceasta resursă. Nu înțeleg această campanie împotriva exploatării într-o țară în care nici măcar explorarea în vederea cunoașterii realității nu a început. Ar fi foarte bine să deținem această posibilă resursă energetică, urmând ca ulterior să se poată face o analiza vis a vis de oportunitatea sau inoportunitatea exploatării".

Cu toate acestea, Tender este optimist în ceea ce privește viitorul industriei energetice din România. Aceasta "va merge bine în principiu deoarece există încă destule resurse importante, iar prețurile internaționale sunt în creștere. De pildă, Roșia Montana nu reprezenta o afacere profitabilă acum câțiva ani, însă ca urmare a creșterii prețului la aur, astăzi a devenit atractivă. Același lucru s-ar putea întampla în viitorul apropiat cu exploatările miniere, pe care statul le-a inchis prin anii '90", a afirmat, pentru Energy Report, Tender.

Tag Cloud