Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Minerii bulgari cer guvernului ridicarea interdicției de explorare și exploatare a gazelor de șist, sugerând la schimb beneficii electorale

Minerii bulgari cer guvernului ridicarea interdicției de explorare și exploatare a gazelor de șist, sugerând la schimb beneficii electorale

Chevron Bulgaria

Minerii bulgari i-au cerut premierului interimar Gheorghi Bliznașki ridicarea interdicției de explorare și exploatare a zăcămintelor de gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice.

La un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Minerului, reprezentații Camerei pentru Minerit și Geologie a Bulgariei i-au înmânat premierului o listă de revendicări, promițând în schimb că vor sprijini "corectitudinea" desfășurării alegerilor anticipate programate pentru 5 octombrie, transmite Novinite.

Ei au insistat asupra argumentului că dezvoltarea gazelor de șist reprezintă o oportunitate pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale ale Bulgariei și pentru reducerea prețului acestora. În plus, ei au cerut ca guvernul interimar de la Sofia să includă în agenda sa un proiect de sprijinire a dezvoltării sustenabile a industriei miniere din Bulgaria.

Minerii au spus că au elaborat un proiect de modificare a legii resurselor subsolului, pe care îl vor supune atenției viitorului Parlament, care se va constitui în urma alegerilor din octombrie, subliniind că este esențial ca problema taxelor de concesiune pentru extracția de resurse minerale să nu fie politizată.

În plus, Camera pentru Minerit și Geologie a Bulgariei a cerut elaborarea urgentă a unui pachet de măsuri care să vizeze îmbunătățirea mediului de business din țara vecină.

În 2012, Parlamentul de la Sofia a impus un moratoriu asupra explorării și exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. În pofida lobby-ului companiilor de petrol și gaze, interdicția a fost menținută.

În consecință, anul acesta, americanii de la Chevron au anunțat că se retrag din Bulgaria, urmând să se concentreze pe operațiunile din ţări precum Polonia, România şi Ucraina, care, în opinia lor, asigură condiţii favorabile pentru investiţii. În iulie 2011, Chevron a câştigat în Bulgaria o licitaţie pentru un contract pe cinci ani vizând operaţiuni de prospectare şi explorare pentru identificarea de gaze de şist pe un teritoriu de 440.000 de hectare.

În toamna anului trecut, un număr de 22 de mineri aparținând de sindicatul "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană s-au blocat timp de șase zile în subteran, în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană, pentru a protesta împotriva blocării de către autorități a proiectului de exploatare auriferă al canadienilor de la Gabriel Resources. Aceștia au acceptat să revină la suprafață și să pună capăt protestului după o discuție cu premierul Victor Ponta.

Tag Cloud