Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Vroiau şpagă, nu lobby. Chevron pleacă din Bulgaria

Vroiau şpagă, nu lobby. Chevron pleacă din Bulgaria

Chevron Bulgaria plecare

 

Chevron nu a putut să se plieze pe” modelul bulgar sau balcanic” şi să aplice metodele eficiente pentru motivarea cercurilor politice și a funcționarilor guvernamentali aşa că a hotărât să se retragă din Bulgaria, a anunţat expertul în energie Ilian Vasilev, fost ambasador bulgar la Moscova, preluat de Standart, Pressa şi Novinite. Retragerea gigantului american a fost confirmată și de ziarul Capital din Bulgaria, care a citat două surse indepedente. Expertul energetic bulgar era în strrânsă legătură cu activitatea Chevron în Bulgaria.

Nu e o mare surpriză plecarea companiei americane din Bulgaria, era de aşteptat. Asta pentru că de mai mulţi ani nu a mai  avut nicio activitate acolo. În anul 2011, guvernul bulgar de atunci a acordat companiei Chevron dreptul de a face prospecţiuni pentru  gaze de şist în nord-estul ţării pentru o perioadă de cinci ani, în primă instanţă. Imediat după însă, autorităţile au impus un moratoriu total care interzice explorarea şi exploatarea de gaze şi ţiţei prin fracturarea hidraulică cu apă sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari. Nici guvernul socialist apărut  în anul 2013 nu a renunţat la respectivul moratoriu.

În plus, nu prea existau perspective de reuşită. “'Nicio companie care se respectă nu-şi poate permite să piardă bani în absenţa unei perspective şi cu a aparentă lipsă de interes a autorităţilor faţă de una dintre puţinele posibilităţi pentru exploatarea de gaze şi ţiţei pe teritoriul ţării”, a declarat Vasilev.

În iulie 2011, Chevron a câştigat prin licitaţie un contract de 5 ani pentru prospectare şi explorare a gazelor de şist pe o arie de circa 440.000 de hectare promiţând statului bulgar câştiguri de 30 milioane euro.

Potrivit datelor Agenţiei americane pentru informaţii în energie, Bulgaria are potenţiale depozite de gaze de şist de circa 480 miliarde de metri cubi şi de 180 milioane de barili de petrol de şist, conform estimărilor Agenției americane pentru informații în energie.

După retragerea din Bulgaria, Chevron îşi va continua proiectele în România şi Polonia, a adăugat expertul bulgar.

În România, Chevron a obţinut în prima jumătate a lunii aprilie un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist în satul Urdeşti, a cincea în judeţul Vaslui. Terenul de la Urdeşti, comuna Dodeşti, cu suprafaţă de patru hectare, este al cincilea deţinut de compania Chevron în judeţul Vaslui, unde urmează să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism. Pentru patru dintre terenuri, respectiv Siliştea - Pungeşti, Popeni - Găgeşti, Plătiniş - Băceşti şi Puieşti, compania petrolieră deţine şi acorduri de mediu, obţinute în urma unor dezbateri publice.

În plus, pentru Siliştea şi Puieşti, Chevron a obţinut şi autorizaţii de construire, emise de CJ Vaslui în octombrie 2013, respectiv începutul lunii aprilie 2014.

Totodată, la Siliştea, după patru luni de amenajare a platformei, a fost ridicată la verticală şi sonda de explorare, iar în perioada actuală încep efectiv lucrările de explorare a gazelor de şist.

 

Tag Cloud