Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Chiar şi cu mai puţine certificate verzi, investitorii în energia regenerabilă sunt atraşi în continuare de România. La noi se pot racorda mai uşor la reţea

Chiar şi cu mai puţine certificate verzi, investitorii în energia regenerabilă sunt atraşi în continuare de România. La noi se pot racorda mai uşor la reţea

z Romania atractiva

Când un investitor nu e mulţumit de ceva, poate să plece sau, spre exemplu, poate să dea statul în judecată. Când aceste lucruri nu se întâmplă, înseamnă, măcar în linii mari, că o investiţie este considerată rentabilă. E şi cazul energiilor verzi după ”tăierile” de certificate. Limita dintre retorica zgomotoasă şi nemulţumirile fireşti ale investitorilor în energia regenerabilă din România faţă de instabilitatea legislativă sunt foarte greu de trasat. ”Deşi există o lipsă de predictibilitate legislativă, investitorii în regenerabile sunt încă foarte mulţumiţi de investiţiile din România. Ţara noastră are aspecte pozitive comparativ cu alte ţări fie şi pentru faptul că racordarea la reţea e mai uşoară”, a declarat Claudia Stanciu-Stănciulescu, partner la TPA Horwath.

Recentele decizii privind amânarea temporară a acordării de certificate verzi sunt văzute de către Stănciulescu ca fiind luate în urma unor “calcule stricte ale ANRE, astfel că tăierile sunt probabil justificate macroeconomic”. Partnerul de la TPA Horwath nu uită să amintească faptul că, spre exemplu dacă pentru eoliene, circa 55% din venituri sunt din certificate verzi şi vor primi pentru o perioadă un certificat verde (CV) în loc de două, în mod logic investitorii vor fi puternic afectaţi.

Cu toate acestea, Stănciulescu susţine că la discuţiile la care a luat parte cu investitorii, mulţi se declară în continuare interesaţi de sectorul regenerabilelor din România şi, mai mult decât atât, pentru a-şi face intrarea “există în prezent mulţi producători din sector care analizează piaţa”.

Guvernul a aprobat în 4 iunie Ordonanţa de Urgenţă de modificare a legii 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile (E – SRE). Astfel, începând cu 1 iulie, eolienele vor primi un certificat verde (CV) în loc de două, fotovoltaicele vor primi patru CV în loc de şase iar microhidrocentralele două în loc de trei. Aşa zisa recuperare de CV-uri se va face începând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro şi fotovoltaice, respectiv începând cu  ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Spunem aşa zisa recuperare pentru că preţul acum e spre limita de sus dar peste 4-5 ani nu e sigur că se va menţine sus preţul de la OPCOM. “S-ar putea ca preţul să fie mai mic măcar pentru faptul că vor fi mai multă concurenţă pe piaţă pe sectorul regenerabilelor”, susţine Claudia Stanciu-Stănciulescu.

TPA Horwath România şi Schoenherr şi Asociaţii SCA au publicat deja a treia ediţie a raportului „Energia eoliană şi alte surse regenerabile de energie în România”.

Raportul furnizează informaţiile importante despre sectorul energiei regenerabile din România, în contextul european, cât şi mondial, atât din perspectiva legală şi fiscală, cât şi din cea a cadrului operaţional. Ediţia 2013 a raportului reuneşte cifre recente şi indicatori de analiză a pieţei energiei eoliene din România şi oferă reperele de evaluare a altor surse de energie regenerabilă: energie solară, hidro energie, biomasă, energie geotermală. Studiul include analiza prevederilor legale pentru toate etapele dezvoltării unui proiect de energie regenerabilă, precum şi descrierea contextului fiscal, a surselor de finanţare disponibile pentru investiţiile de profil dar şi a obstacolelor şi constrângerilor potenţiale.

Tag Cloud