Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon01272025

Last updateMon, 27 Jan 2025 11am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Un trader bulgar de energie cu legături cu Ristea Priboi este "campionul" restanțelor la achiziția de certificate verzi pe 2014, are de plătit peste 5 mil. €

Un trader bulgar de energie cu legături cu Ristea Priboi este "campionul" restanțelor la achiziția de certificate verzi pe 2014, are de plătit peste 5 mil. €

OET

Firma bulgărească de trading și furnizare de energie electrică OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD sucursala București se află pe primul loc în clasamentul pe 2014 al restanțierilor la achiziția obligatorie de certificate verzi destinate subvenționării producătorilor de energie din surse regenerabile, depășind Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată de statul român, care a fost "lider" al acestui "top" în ultimii doi ani.

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), firma OET Obedineni se află în fruntea listei companiilor care nu și-au îndeplinit cota obligatorie de achiziție de certificate verzi pentru anul 2014, cu o restanță de achiziție de 41.991 de certificate verzi.

La un preț mediu ponderat al certificatului verde de 36,07 euro/certificat consemnat în 2014, restanța financiară a bulgarilor s-ar cifra la circa 1,51 milioane euro. Însă potrivit legislației în vigoare, restanțierii sunt obligaţi să achite la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) contravaloarea certificatelor verzi neachiziţionate la valoarea penalizatoare de 119,293 euro/certificat, în termen de 10 zile de la data primirii înștiințărilor de plată emise de AFM.

În aceste condiții, OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD va avea de plătit, pentru certificatele verzi neachiziționate anul trecut, peste 5 milioane de euro.

OET Obedineni Energiini Targovtsi OOD este o firmă de trading și furnizare de energie electrică înregistrată în Bulgaria, care a intrat pe piața românească în 2009, compania mai având operațiuni în Bulgaria, Macedonia, Grecia, Turcia, Serbia și Ungaria.

Omul de legătură

Potrivit ultimelor date oficiale disponibile, în 2013, OET Obedineni a avut în România un profit net de 5,42 milioane lei, la o cifră de afaceri de 193,6 milioane lei, cu un număr de 22 de salariați.

Presa a relatat că, în 2012, printre directorii firmei bulgărești se număra și Ristea Priboi, fost ofițer de Securitate, iar ulterior al SIE și, de asemenea, fost consilier personal al lui Adrian Năstase și deputat PSD.

În august 2012, Administrația Porturilor Constanța a atribuit OET Obedineni un contract privind cumpărarea de energie electrica pentru consumatorii captivi în rețeaua Comvex în valoare de 137.720 lei fără TVA.

De asemenea, în 2010, potrivit EVZ, bulgarii au încercat să facă un deal cu CET Iași, aflată în mari dificultăți financiare, prin care să furnizeze producătorului de energie termică cărbune și să primească la schimb energie electrică produsă de acesta. Ambele afaceri ar fi fost intermediate de către Ristea Priboi.

Nume mari pe lista restanțierilor

Pe locul 2 în topul restanțierilor la îndeplinirea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi s-a clasat Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată de statul român, care a fost "lider" al acestui "top" în ultimii doi ani. RAAN a avut, în 2014, o restanță de achiziție de 31.101 certificate verzi, pentru care va avea de plătit, la valoarea penalizatoare de 119,293 euro/certificat, suma totală de 3,71 milioane euro.

Pe locul 3 figurează, în 2014 ca și în 2013, furnizorul și traderul de energie Ennet Group SRL al lui Dan Moraru, fost consilier la Cotroceni în mandatele de președinte ale lui Ion Iliescu, cu o restanță de achiziție de 3.359 de certificate verzi, pentru care va avea de plătit peste 400.000 de euro.

Cu restanțe semnificative la îndeplinirea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi în anul 2014 mai figurează RWE Energie SRL, subsidiara locală de trading și furnizare de energie a gigantului german omonim (2.492 certificate, aproape 300.000 euro), CET Govora, producătorul de energie termică controlat de stat ce alimentează municipiul Râmnicu Vâlcea și platforma industrială Oltchim (1.420 certificate, aproape 170.000 euro) și Management & Consulting SRL, firmă controlată de Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator și apropiat al președintelui de onoare al PC, Dan Voiculescu (1.277 certificate, peste 152.000 euro).

E bine că nu ne mai pun restanțele pe facturi

Prin OUG 57/2013, intrată în vigoare de la 1 iulie 2013, Guvernul a decis ca valoarea cantităților de certificate verzi pe care furnizorii și producătorii de energie au obligația de a le achiziționa, ca formă de subvenționare a energiei regenerabile, dar omit să o facă, să nu mai fie inclusă în facturile de curent electric ale consumatorilor finali, așa cum se întâmpla până atunci.

Astfel, Guvernul a introdus, prin OUG, la art. 8 din Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, următorul alineat: „Contravaloarea certificatelor verzi neachiziționate, datorată potrivit prevederilor art. 12 alin. (2), nu poate fi inclusă în factura către consumatorul final”.

Este vorba despre furnizorii și producătorii de energie care au obligația de a achiziționa certificate verzi de la producătorii de energie regenerabilă, dar care nu își îndeplinesc integral cota anuală sau trimestrială obligatorie de achiziție.

Potrivit legii, dezvoltatorii de unități de energie regenerabilă care nu reușesc să vândă pe piață toate certificatele verzi care le sunt alocate pentru producția realizată sunt susținuți de către un „fond de garantare a funcționării pieței de certificate verzi”, administrat de OPCOM. Acest fond cumpără de la unitățile de energie regenerabilă certificatele verzi nevândute de către acestea companiilor energetice care au obligația de a le achiziționa, la un preţ cel puţin egal cu preţul minim legal al certificatelor verzi.

Turcul plătea (a se citi "consumatorul român")

Ulterior, companiille energetice care nu și-au îndeplinit cotele obligatorii de achiziție de certificate verzi sunt obligate să plătească, în anul următor, contravaloarea certificatelor verzi neachiziţionate Administraţiei Fondului pentru Mediu, la o valoare penalizatoare.

Până în 2013, valoarea acestor certificate verzi neachiziționate de către companiile care aveau obligația de a o face era inclusă în facturile de electricitate. Asta pentru că, potrivit legii,în factura de energie electrică transmisă consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi, facturată separat, reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi, cantitatea de energie electrică facturată şi preţul mediu ponderat al certificatelor verzi tranzacţionate pe piaţa centralizată a certificatelor verzi.

Cu alte cuvinte, se ținea cont de cota anuală obligatorie nominală de achiziție de certificate verzi, nu de gradul real de îndeplinire a acestei cote. În acest fel, până la modificarea legii prin OUG în 2013, consumatorii finali de energie electrică subvenționau, practic, în avans, obligațiile de cumpărare de certificate verzi ale furnizorilor de energie.

Tag Cloud