Sud-coreenii către Vosganian: Sperăm să nu fim afectați de schimbarea legislației certificatelor verzi
- Detalii
- Publicat în 21 February 2013
Statul coreean speră ca eventualele modificări ale legislației certificatelor verzi să nu îi afecteze pe investitorii coreeni în domeniu, i-a transmis ambasadorul Republicii Coreea la București ministrului Economiei, Varujan Vosganian. În aceeași zi, premierul Ponta declara că subvenţiile pe care statul român le mai acordă pentru energia regenerabilă trebuie rediscutate, în condiţiile în care multe state europene nu mai acordă astfel de ajutoare, iar un oficial al ANRE spunea chiar că Autoritatea va propune Guvernului reducerea de anul viitor a numărului de certificate verzi pentru producerea de energie din surse solare.
„Este vorba de modul în care statul subvenţionează investiţiile în energia regenerabilă. Acolo vreau să păstrăm un program de sprijin al investiţiilor în energia regenerabilă, însă subvenţiile pe care statul român le mai acordă - multe state europene nu o mai fac - trebuie rediscutate, pentru că acelea sunt cele care duc la scumpiri la energie”, a spus Ponta la RTV.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va propune Guvernului reducerea numărului de certificate verzi pentru producerea de energie din surse solare de la 1 ianuarie 2014, a declarat, miercuri, Zoltan Nagy, membru al Comitetului de reglementare al ANRE, la o conferinţă de presă.
„Acum lucrăm la raportul de monitorizare a pieţei pentru anul 2012 şi în două - trei săptămâni va fi gata. Vom propune Guvernului să reducă numărul certificatelor verzi pentru energia solară de la 1 ianuarie 2014”, a afirmat Zoltan Nagy.
Acesta a precizat că în 2012 ANRE a realizat un raport care arăta că există supracompensare pe segmentul solar şi hidro şi a propus Guvernului să reducă de la 6 la 5 numărul de certificate pe MW/h acordate pentru producerea energiei solare şi de la 3 la 2,3 certificate pentru energia hidro.
„Guvernul putea reduce de la 1 ianuarie 2013 numărul certificatelor, dar între timp s-a modificat legislaţia şi de la 1 ianuarie 2014 se poate modifica numărul de certificate pentru energia solară şi din 2015 pentru restul”, a explicat reprezentantul ANRE.
Pe de altă parte, tot miercuri, în cadrul unei întâlniri oficiale dintre ministrul Economiei, Varujan Vosganian, și ambasadorul Republicii Coreea, Im Han-taek, acesta din urmă a spus că speră ca eventualele modificări ale legislației certificatelor verzi să nu îi afecteze pe investitorii coreeni în domeniu.
„(...) din partea coreeană au fost solicitate detalii privind legislaţia în domeniul certificatelor verzi, exprimându-se speranţa că modificările legislative nu vor afecta afacerile investitorilor sud-coreeni, prezenţi deja pe piaţa românească”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Record de tranzacționare în 2012
Un număr record de 1.053.229 certificate verzi a fost tranzacţionat anul trecut pe Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi, de 2,33 ori mai mare faţă de 2011, când au fost tranzacţionate 451.841 unităţi, conform datelor publicate de operatorul pieţei de energie - OPCOM.
Preţul mediu ponderat a fost de 244,09 lei/certificat verde (56,44 euro/certificat verde, calculat la cursul de schimb utilizat în stabilirea valorilor de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piaţa de certificate verzi pentru anii 2011 şi 2012).
Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuală obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrică furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Costul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească. Pe de altă parte, costul tehnologiilor pentru producţia energiei alternative a scăzut.
Preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a anunţat că energia regenerabilă produsă peste ţinta stabilită prin lege nu va mai beneficia de schema de prijin prin certificate verzi.
În România funcţionează centrale eoliene de 1.600 MW, unităţi fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW şi microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Totodată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW şi unităţi pe biomasă de 1 MW.