Guvernul permite exproprierea pajistilor pentru proiecte de energie regenerabila
- Detalii
- Publicat în 11 February 2013
Pajistile vor putea fi expropriate si scoase definitiv sau temporar din circuitul agricol, cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), printre altele pentru infiintarea de noi capacitati de producere a energiei regenerabile, dar si pentru alte investitii, cum ar fi infrastructurile de comunicatii radio-TV sau telefonie, potrivit proiectului unei noi legi a pajistilor, elaborat de MADR.
Ca regula generala, proiectul prevede ca este interzisa scoaterea definitiva sau temporara a pajistilor din circuitul agricol, insa sunt enumerate o serie de exceptii la aceasta regula.
Proiectul citat stipuleaza ca scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor se poate face, cu avizul MADR, printre altele „pentru înfiintarea de noi capacitati de producere a energiei regenerabile, care sa nu afecteze buna exploatare a pajistilor, declarate de utilitate publica pentru lucrari de interes national, judetean sau local, în conditiile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, republicata”.
Legea 33/1994 enumera printre lucrarile de utilitate publica pentru care se pot face exproprieri instalatiile pentru producerea energiei electrice.
„Metodologia de scoatere definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor (...) se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi”, se precizeaza in proiect.
Guvernul isi justifica initiativa prin aceea ca actuala lege 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor, in vigoare, este contradictorie si interpretabila.
Nu era prevazuta scoaterea din circuitul agricol
Legea cu pricina prevede, pe de o parte, ca „pajistile comunale si urbane se folosesc exclusiv pentru pasunat, ca fanete si pentru cultivarea plantelor erbacee specifice zonei, in vederea obtinerii de masa verde, fan sau seminte”, iar pe de alta parte ca „activitatile care se desfasoară pe pajisti sunt numai acelea pentru cresterea potentialului de productie a solului si se pot realiza perdele de protectie, constructii zoopastorale, surse de apa potabila, regularizarea cursurilor de apa, lucrari de imbunatatiri funciare si proiecte avand ca obiect de investitii producerea si utilizarea energiei regenerabile”.
Executivul arata, in expunerea de motive a proiectului de lege, ca „aceste prevederi au creat confuzie la nivel local, de la aparitia legii existand multe solicitari cu privire la scoaterea definitiva din circuitul agricol a unor pajisti în vederea realizarii unor obiective de investitii similare celor enumerate de lege, dar care nu pot duce la realizarea scopului dispus de legiuitor, acela de a creste potentialul de productie a solului, desi Legea nr. 214/2011 nu reglementeaza scoaterea din circuitul agricol”.
„Precizam ca problemele de aplicare a legii si existenta necorelarilor legislative au fost constatate si de Curtea Constitutionala, potrivit Deciziei nr. 733 din 10 iulie 2012 a Curtii Constitutionale asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor (...)”, afirma Guvernul.
Liber la exproprieri
Proiectul de lege elaborat de Guvern, prin MADR, mai prevede ca pajistile vor putea fi scoase din circuitul agricol si pentru „amplasarea obiectivelor de interes national, judetean sau local, declarate de utilitate publica, in conditiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica (...)”.
Legea respectiva enumera drept lucrari de utilitate publica, pentru care se pot face exproprieri, toate lucrarile de infrastructura de transporturi si de gospodarire a apelor, pe cele legate de producerea, transportul si distributia energiei electrice si gazelor naturale si de exploatare a carbunelui, lucrarile la infrastructura necesara sporturilor de iarna (partii de schii, patinoare etc), lucrarile de realizare a Sistemului national al perdelelor forestiere de protectie, precum si lucrarile de impadurire a terenurilor degradate.
Potrivit proiectului de lege citat, pajistile vor mai putea fi scoase din circuitul agricol si pentru amplasarea de constructii care deservesc activitati agricole, infrastructuri de comunicatii radio-TV sau telefonie si refugii montane in caz de urgenta.
Scoaterea din circuitul agricol a pajistilor pentru realizarea obiectivelor de investitii mentionate se poate face numai cu conditia realocarii si/sau compensarii anticipate a suprafetelor respective, pentru terenurile realocate urmand a se face lucrari de refacere a covorului vegetal.
Proiectul de lege mai stipuleaza ca este interzisa includerea pajistilor in intravilanul localitatilor.