Fonduri UE, pe ochi frumoşi. Ogis mai renunţă la un proiect regenerabil din România
- Detalii
- Publicat în 18 June 2015
În ciuda faptului că fondurile europene au mers frecvent în ultima perioadă spre proiecte neviabile economic, încă mai există mitul că aceste fonduri, provenite parţial din taxele colectate de la noi, ar garanta prin simpla atribuire calitatea proiectelor cărora li se acordă.
E greu de crezut că un finanţator privat, într-o economie de piaţă neintervenţionistă (şi aici nu ne referim neapărat la băncile comerciale, care sunt în bună măsură susţinute de politica băncilor centrale), e greu de crezut că ar aloca fonduri, fie şi cu împrumut, pentru aceleaşi proiecte pentru care sunt alocate fondurile europene, fie şi dacă vorbim de proiecte cu impact mai degrabă social şi mai puţin economic.
O să ne referim în cele ce urmează la un exemplu concret, compania Ogis, care în prima parte a anului 2013 a fost beneficiara celui mai mare contract semnat de Ministerul Economiei pentru cofinanţarea din fonduri europene dedicată producţiei electricităţii din surse regenerabile. Contractul pentru atragerea de fonduri UE s-a făcut prin firma de proiect “Energie Ecologică Rogis”, aceasta din urmă fiind controlată în proporţie de peste 90% de compania “Ogis Renewable Energy Limited”, companie de origine britanică, înregistrată în... Gibraltar.
Ce recomanda această firmă pentru câştigarea de fonduri europene nu e foarte clar. De... voce şi talent, nu putea fi vorba. Or fi existat şi motive cel puţin aparent justificate, prin prisma birocraţilor de fonduri. Se poate ca un câştig pentru firmă să fi fost şi faptul că Ogis a apelat pentru consultanţă, due diligence sau alte aspecte, atât pentru terenuri cât şi pentru dezvoltare, la renumita casă de avocatură Wolf Theiss.
Sigur e însă că Energie Ecologică Rogis figurează şi pe anul 2014, la fel ca în anii din urmă, cu cifră de afaceri zero. Să amintim aici şi că firmele care atrag fonduri europene nu sunt la fel de afectate de schimbarea legislaţiei pe certificate verzi precum celelalte firme de regenerabile, ca urmare a faptului că finanţarea UE reduce oricum, încă din start, numărul de certificate verzi primite de firmă.
Poate vă întrebaţi însă dacă “investitorul” mai are proiecte locale şi cum merg acestea. Ogis are în România mai multe proiecte de producere energie electrică din surse regenerabile. Interesant e că la mai multe astfel de proiecte pe care le controlează a renunţat. Concret, Energeco Rogis, Ecologis Energie şi Rogis ST Energie Ecologică au fost dizolvate cu lichidare (radiere) la începutul anului trecut. La acestea se adaugă alte proiecte cu afaceri zero precum Ecoenerg SG Rogis sau Victologic Energie (firmă cu activitatea suspendată din decembrie 2014)
Mai mult decât atât, săptămânile trecute, Ogis a hotărât să mai renunţe la un proiect, mai precis la Energotech. În acest proiect, “Ogis Renewable Energy Limited” deţine 95% iar omul de afaceri austriac Leopold Gartler deţine 5%. În hotărârea de dizolvare (dizolvare care trebuie să aştepte expirarea termenului de opoziţie), asociaţii vor ca după stingerea pasivului ca urmare a lichidării, să împartă eventualele active rămase. Aceştia susţin de asemenea că nu sunt necesare alte acorduri cu creditorii întrucât activul firmelor dizolvate acoperă elementele de pasiv.
În articolele viitoare ale revistei vom continua şi cu alte exemple de companii energetice care au fost desemnate câştigătoare în atragerea de fonduri europene dar ale căror afaceri sunt în cădere sau cu rulaj inexistent.