Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana CEZ a renunțat la ideea vânzării parcului eolian de la Fântânele-Cogealac

CEZ a renunțat la ideea vânzării parcului eolian de la Fântânele-Cogealac

parculeoliancez 11

Grupul CEZ a decis să păstreze în portofoliu parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc de acest gen din Europa, în pofida faptului că în prezent nu primește certificate verzi pentru o parte din energia produsă.

„Am decis să stopăm procedura de căutare a unui investitor pentru parcul eolian. Considerăm că pe termen mediu va exista o tendință de echilibrare pe schema de sprijin. În prezent suntem în dialog cu autoritățile“, a declarat noul director general al CEZ România, Martin Zmelik, care l-a înlocuit, începând cu luna iulie pe fostul CEO, Jan Veskrna.

La începutul lunii aprilie, directorul pentru operațiuni internaționale al CEZ, Tomas Pleskac, declara pentru Wall Street Journal, că grupul ceh este dispus să vândă integral parcul eolian deținut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta.

„Dacă va fi o ofertă bună“, CEZ va fi dispusă să vândă integral operațiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primeşte şi oferte pentru participații minoritare, declara Pleskac.

Directorul Corporate Affairs al CEZ România, Adrian Borotea era mai prudent și declara că "se analizează această posibilitate la nivel de grup. Este prematur să spunem când va fi luată o decizie. În prezent, se analizează posibilitatea, pentru a se vedea dacă există interes".

O parte din producția de energie de la Fântânele-Cogealac nu a fost autorizată de către Comisia Europeană pentru primirea de certificate verzi, deoarece Executivul comunitar a amânat luarea unei decizii pentru ca România să notifice la Bruxelles toate modificările operate schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.

În prima jumătate a anului, productia de energie electrică a Parcului a fost de 562,749 GWh, din care: 81,587 GWh - CEE Fantanele Est, 249,256 GWh - CEE Fantanele Vest și 231,906 GWh - CEE Cogealac.

Anul trecut, parcul de la Fântânele-Cogealac a produs circa 1,25 TWh, echivalentul a 2,5% din consumul intern al României.

Tag Cloud