Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10042024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Proiecte eoliene desfiinţate de schimbările legislative

Proiecte eoliene desfiinţate de schimbările legislative

eoliene desfiintare martie 2014

Schimbarea legislaţiei privind certificatele verzi, birocraţia autorizaţiilor, avizelor şi procesul lent de cumpărare sau concesionare a terenurilor i-au făcut pe mai mulţi investitori în proiecte eoliene să renunţe la afacere.

Energy Report continuă să treacă în revistă proiectele de energie regenerabilă dizolvate, limitându-ne, la fel ca în articolele precedente, la proiectele desfiinţate recent, în ultimele săptămâni.

Aşa cum s-a putut constata şi în cazurile precedente de dizolvări despre care am scris, cei mai mulţi investitori sunt străini, atât în cazul proiectelor fotovoltaice cât şi în cel al proiectelor eoliene.

Unul dintre proiectele eoliene dizolvate recent este cel al spaniolilor de la Onfalos Renovables, asociat unic al proiectului Rayfer Windfarms. Spaniolii au luat decizia să renunţe la proiectul din România la sfârşitul lunii martie.

Tot în această perioadă s-a dizolvat şi proiectul Eolian Tătaru din Mangalia, ai cărei asociaţi sunt nemţii de la Fortwengel Beteiligungs şi Jade Capital, precum şi firma românească Breeze din Mangalia.

Compania spaniolă Tornado Zafir, asociat unic al Eolo Wind Farm, a decis de asemenea să renunţe la proiect, precizând că Eolo Wind Farm nu are nici datorii fiscale şi nici datorii către furnizori.

Un alt proiect la care s-a renunţat recent, în aprilie, este Rediu Eolian. La acest proiect, asociaţii nu mai sunt străini ci trei investitori din Buzău. Proiectul face parte dintr-o serie de cinci potenţiale parcuri eoliene, pentru care consilierii locali din localitatea Rediu din Galaţi şi-au dat acordul de principiu încă din primăvara anului 2010. Acestea sunt Galaţi Eol Sud, Băleni Eolian, Suhurlui Eolian şi Cudalbi Eolian.

Dacă până acum s-a vorbit mai ales despre proiectele eoliene care s-au bazat pe certificate verzi, obţinuţi pe măsură ce livrau energie, nu trebuie neglijate proiectele eoliene care au reuşit să ia toţi banii odată, încă de la început, prin fonduri europene.

Problema e că, aşa cu anunţa săptămâna trecută Viorel Beltechi, directorul general al Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerul Economiei, de acum până în 2020 cel puţin, proiectele eoliene şi fotovoltaice nu mai primesc finanţare europeană, pentru că România şi-a atins ţinta pe energia din aceste resurse. Şi acest gen de proiecte nu sunt deloc puţine. Până acum s-au depus la OIE proiecte regenerabile pentru a obţine o finanţare europeană nerambursabilă în valoare cumulată de 460 de milioane de euro. Astfel că nu e exclus ca să vedem pe viitor o altă serie de proiecte eoliene care se desfiinţează, cele ale unor investitori care au sperat că, dacă legislaţia pe certificate verzi s-a schimbat, pot obţine fonduri europene.

Tag Cloud