Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Gata cu fondurile UE pentru eoliene şi fotovoltaice. Mai primesc doar proiectele pe biomasă, biogaz şi microhidrocentralele

Gata cu fondurile UE pentru eoliene şi fotovoltaice. Mai primesc doar proiectele pe biomasă, biogaz şi microhidrocentralele

bani eoliene

 

De acum până în 2020 cel puţin, proiectele eoliene şi fotovoltaice nu mai primesc finanţare europeană, pentru că România şi-a atins ţinta pe energia din aceste resurse, a declarat Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerul Economiei, într-o conferinţă de presă. Vor primi în continuare fonduri UE proiectele de producere a curentului bazate pe biomasă, biogaz şi microhidrocentralele.

Oficialul citat a adăugat că, în plus, proiectele solare dar mai ales eoliene sunt concentrate neuniform în ţară, în funcţie de condiţiile prielnice de climă şi alţi factori, astfel că se întâmplă în multe cazuri ca respectivele proiecte să încarce reţeaua peste cât... poate duce. Acest lucru nu se întâmplă în cazul celorlalte resurse care, de altfel, pot injecta curent constant în reţea, fără distorsiuni sau, cum e frecvent cazul microhidrocentralelor, sunt plasate la capăt de linie.

Până acum s-au depus la OIE proiecte regenerabile pentru a obţine o finanţare europeană nerambursabilă în valoare cumulată de 460 de milioane de euro, a mai precizat Beltechi. Totalul a fost de 300 MW capacitate instalată din care cele mai multe au fost eoliene şi circa 50 MW fotovoltaice.

Declaraţiile au fost făcute tocmai la o conferinţă în care s-a anunţat finalizarea recentă a parcului fotovoltaic Mavrodin din Teleorman, parc pentru care 70% din investiţie a reprezentat asistenţă nerambursabilă de la UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

 

Tag Cloud