Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana O nouă ameninţare pentru eoliene şi fotovoltaice: taxe pe accesul la reţea şi penalizări când nu se respectă un program zilnic de producţie, în Bulgaria

O nouă ameninţare pentru eoliene şi fotovoltaice: taxe pe accesul la reţea şi penalizări când nu se respectă un program zilnic de producţie, în Bulgaria

20130225 - Bulgaria regenerabile

Vecinii de la sud de Dunăre iau în calcul o serie de variante pentru depăşirea boom-ului artificial al energiei regenerabile şi a impactului acestuia asupra preţurilor la electricitate. Printre posibilele opţiuni se numără introducerea unei taxe pe regenerabile, o taxă de acces la reţea şi includerea regenerabilelor în grupuri de echilibrare pentru comerţul de energie electrică, a declarat Ivo Ayolov, ministrul adjunct al Energiei, citat de Mediapool.bg. La acestea se adaugă şi cerinţa adresată producătorilor de a depune programe zilnice de producţie de energie, a căror nerespectare să se sancţioneze cu reducerea preţurilor energiei electrice furnizate în reţea.

Ayolov a menţionat că decizia finală se va lua miercurea viitoare şi că până atunci, guvernul va primi propuneri concrete de modificare a Legii energiei şi a Legii energiei din surse regenerabile. Toate acestea, ca urmare a suprapunerii vârfului crizei economice cu boom-ul de energie din surse regenerabile din Bulgaria.

De asemenea, a fost lansată şi ideea unui impozit de 30% pe veniturile fotovoltaicelor, idee lansată de către Biser Boev, şeful Bulgarian Energy Holding (BEH). Chiar dacă nu a comentat această propunere, ministrul a adăugat totuşi că acest tip de impozit a fost introdus în mai multe ţări.

Nu trebuie uitat însă că încercări similare au avut loc în Bulgaria şi în 2012 şi că după aceea, Curtea Supremă Administrativă din Bulgaria (VAS) a revocat o serie de componente ale acestor taxe. Acum, distribuitorii de energie şi operatorul reţelei de transport de energie de stat vor trebui să plătească înapoi o parte din valoarea de 150 de milioane de leva (circa 77 milioane euro) încasată ca taxe de acces colectate prin reţea.

Ayolov a precizat că este foarte probabil ca regenerabilele să fie obligate să se alăture grupurilor de echilibrare pe piaţa de energie electrică. Ministrul a explicat că producătorii care participă la aceste grupuri vor trebui să prezinte informaţii operatorului de sistem de energie electrică (ESO) cu privire la cantitatea de energie pe care o vor furniza în reţea, în timp ce companiile consumatoare ar trebui să prezinte informaţii cu privire la volumele de energie electrică de care ar avea nevoie. Ca rezultat, ESO-ar putea realiza un echilibru mai bun de încărcare a reţelei electrice, în timp ce participanţii la aceste grupuri, care nu au reuşit să furnizeze energie după calculele lor, vor suferi sancţiuni.

Ideea repetată a măsurilor restrictive pentru centralele de energie din surse regenerabile au apărut mai ales după ce capacitatea instalată din surse regenerabile a crescut de la 341 MW la 1.651 MW în perioada 2009 - 2012, din care 675 MW de la eoliene şi 976 MW din centralele fotovoltaice . Doar în primul trimestru al anului 2013, producţia de energie regenerabilă a crescut cu 52%.

Între timp, prim-ministrul adjunct bulgar responsabil de probleme economice, Daniela Bobeva, a anunţat că Parlamentul l-a însărcinat pe ministrul economiei şi energiei Dragomir Stoynev cu pregătirea unui nou proiect de strategie energetică. Bulgaria va solicita, de asemenea, asistenţă internaţională de specialitate pentru elaborarea documentului.

Tag Cloud