Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Hidro Tarniţa mai câştigă 75 mil. lei. Casa de avocatură Muşat şi Asociaţii a fost aleasă pentru perfectarea majorării de capital

Hidro Tarniţa mai câştigă 75 mil. lei. Casa de avocatură Muşat şi Asociaţii a fost aleasă pentru perfectarea majorării de capital

tabel Tarnita

Firma Hidro Tarniţa, prin care se propune realizarea hidrocentralei de mare putere de la Tarniţa – Lăpuşteşti cu acumulare prin pompaj, îşi majorează capitalul social cu peste 75,7 milioane de lei. Această hidrocentrală de 30 de kilometri de Cluj Napoca este amânată încă de pe vremea comuniştilor şi se propune spre construcţie pentru a echilibra variaţiile din reţeaua de electricitate naţională, instabilitate la care cea mai mare contribuţie o au energiile regenerabile.

La majorarea capitalului social au fost invitate să contribuie Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Romgaz, arată un document al firmei, consultat de de Energy Report.

Perioada de subscriere sau termenul limită până la care acţiunile emise în schimbul aporturilor în natură şi a aporturilor în numerar vor putea fi subscrise este 30 aprilie 2014. Aportul fiecărei din companiile de mai sus la majorarea de capital va diferi de la caz la caz (vezi foto).

Cum se procedează

Capitalul social va fi majorat prin aporturi în numerar şi în natură. Există însă anumite limitări. Astfel, valoarea aporturilor în natură nu va putea depăşi 30% din valoarea capitalului social majorat.

Vor fi acceptate ca aport în natură doar active corporale strict necesare funcţionării Hidro Tarniţa, dar şi active necorporale constând în elemente din lucrările pre-proiect efectuate de Hidroelectrica.

Amintim că obiectivul de investiţii CHEAP Tarniţa – Lăpuşteşti constă în patru grupuri reversibile turbină – pompă cu puterea instalată de 4 x 250 MW.

Hidro Tarniţa a ales Casa de avocatură Muşat şi Asociaţii pentru ducerea la îndeplinire a acestei hotărâri de majorare de capital.

Scurt istoric

Unul din cele mai importante lucruri care trebuie spuse despre acest proiect este acela că de zeci de ani nu-şi găseşte finanţare (mai precis din anii ’70 – ‘80). Primele studii pentru acest proiect au fost făcute încă din 1975. În noiembrie a fost semnată o scrisoare de confort cu compania chineză Sinohydro Corporation în vederea realizării investiţiei estimate la un miliard de euro dar… astfel de promisiuni au mai fost făcute.

Până în prezent s-au pregătit mai mult paşii birocratici. Firma s-a înfiinţat în toamnă avându-i ca primi acţionari doar pe Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara.

Această hidrocentrală este parte a strategiei pe termen scurt si mediu de dezvoltare a sectorului energetic românesc în perioada 2007-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1069/ 2007.

Marea hidrocentrală ar urma să aibă un rol important şi la reglajul frecvenţă-putere necesar odată cu intrarea în funcţiune în perioada 2015-2017 a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

Centrala este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4 x 250 MW. Construcţia este preconizată a se realiza în două etape pe parcursul a 8 ani (5 ani - prima etapă şi 3 ani - a doua etapă) sau în 7 ani cu finalizarea celor 4 grupuri într-o singură etapă.

În prezent, în lume sunt în exploatare 600 de centrale cu acumulare prin pompaj, în timp ce alte 60 sunt în curs de construcţie sau în faza de proiect.

Cum Hidroelectrica este deocamdată principalul ajutor financiar dar şi potenţial beneficiar al proiectului, conducerea acesteia a desemnat în urmă ce ceva timp şi consorţiul ce va pregăti procesul de atragere al investitorilor.

Consorţiul este format din Deloitte Consultanţă, care este şi lider de proiect, HydroChina ZhongNan şi Banca Comercială Română.

În calitate de lider al consorţiului, Deloitte a subcontractat companiile: Muşat &Asociaţii, Herbert Smith, Knight Piesold şi Tempo Advertising.

 

Tag Cloud