Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Un dar de la un grec: Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz

Un dar de la un grec: Asociaţia Română de Biomasă şi Biogaz

biomasa ARBIO

Nu e prima dată când Ilias Papageorgiadis e mult mai activ decât investitorii români în promovarea intereselor unei anumite “industrii” locale atât în România cât şi în străinătate. Cu puţini ani în urmă, era printre puţinii sau chiar singurul prezent la marile târguri internaţionale imobiliare din străinătate pentru a încerca să atragă investitorii în România, pe o piaţă imobiliară pe care şi el activa. Acum este președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz (ARBIO) pentru care încearcă, printre altele, să convingă Guvernul să dea drumul la fonduri europene nu doar în teorie ci cu legislaţie coerentă şi mai puţină birocraţie, pentru această parte rămasă în urmă a energiei regenerabile, evitând eventual variata certificatelor verzi.

Pe partea de costuri şi utilitate socială, Papageorgiadis aminteşte că există zeci de oraşe cu centrale de încălzire în cogenerare dar majoritatea sunt ineficiente, fără a avea bani pentru a le eficientiza, astfel că plătim din buzunar miliarde de lei pentru subvenții sociale, în condiţiile în care dacă s-ar direcţiona fondurile europene şi către biomasă, aceste costuri cu încălzirea s-ar reduce substanţial.

În acest timp, materia primă care poate fi folosită la noi ca biomasă este exportată pentru a se încălzi industriile sau consumatorii simplii din ţările vecine pentru că la noi nu prea există centrale de profil.

Papageorgiadis a amintit în acest sens că în România există 14 milioane de hectare de teren agricol şi mult teren pe care nu se produce sau nu se poate face agicultură clasică (care poate fi utilizat fără restricţii pentru culturi energetice spre exemplu), şapte milioane de hectare de păduri, mii de fabrici care au deşeuri şi cinci milioane de tone de deşeuri urbane anual.

“Sistemul cu certificate verzi e depăşit şi nu considerăm că e viabil pentru viitor (rămân certificate nevândute etc). O soluţie ar putea fi sistemul “feed in tariff” dar depinde cum se implementează”, a declarat Papageorgiadis. Oricum, ca să nu ne facem iluzii, nu vorbim despre o piaţă liberă ci de una reglementată.

În legătură cu acest din urmă aspect al stadiului de implementare al sistemului de promovare prin “feed in tariff”, Emil Calotă, vicepreședintele ANRE a precizat că ANRE a elaborat deja şi aprobat metodologia de stabilire a preţurilor reglementate de vânzare şi a regimurilor de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri instalate de cel mult 1 MW pe centrală sau, de 2 MW pe centrală în cazul cogenerării din biomasă. Metodologia e în curs de notificare la Comisia Europeană.

ARBIO a fost înființată în anul 2012 dar lansată “cu public” abia azi și reunește reprezentanţi din România din domeniul energiilor regenerabile, incluzând: biomasă, biogaz, energie din deșeuri, digestie anaerobă, biodiesel, bioetanol, reciclare, cât și domeniile asociate industriei de profil. Organizația este membră a Asociației Europene pentru Biomasă (AEBIOM) și a Asociației Europene de Biogaz (EBA).

 

Tag Cloud