Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie California riscă în vara aceasta cea mai mare criză energetică de la scandalul Enron încoace

California riscă în vara aceasta cea mai mare criză energetică de la scandalul Enron încoace

California blackout

California riscă să se confrunte în vara aceasta cu cea mai mare criză energetică din ultimii mai bine de 10 ani, de la scandalul Enron încoace, din cauza scoaterii din funcțiune a mai multor centrale nucleare și a producției extrem de slabe a hidrocentralelor, din cauza secetei, care ar putea reduce drastic capacitatea instalată și ar putea scumpi semnificativ electricitatea pe piețele en-gros.

Operatorul sistemului energetic californian, California Independent System Operator Corp., a anunțat, luna trecută, că administrarea rețelei de electricitate din California se va dovedi din ce în ce mai dificilă, în special în anumite sectoare din sudul statului, din cauza faptului că o centrală nucleară de la San Onofre și două centrale pe gaze naturale vor fi scoase din funcțiune, iar producția hidrocentralelor va coborî la minimul ultimilor trei ani. 

Centrala nucleară de la San Onofre, operată de Edison International, are o pondere de 3,7% în totalul capacității energetice instalate a statului californian.

Deja, prețul en-gros la electricitatea cu livrare în iulie-septembrie din sudul Californiei a ajuns la cel mai înalt nivel sezonier din 2008 încoace, întrucât există riscul de a fi nevoie să se treacă la surse fosile de energie electrică, mai costisitoare și mai volatile.

Acest lucru ar pune sub presiune rețeaua electrică californiană și ar putea duce la episoade asemănătoare cu cea mai gravă criză energetică experimentată de California, în 2000-2001, când producția insuficientă și manipularea pieței de către traderi și alte companii, printre care Enron Corp, a dus prețurile la maxime istorice și a provocat pene grave de curent, care au afectat milioane de consumatori. 

Riscă să rămână fără electricitate pe caniculă

„California ar putea trece prin cea mai grea încercare de la momentul Enron încoace. Când închizi un reactor nuclear și nici nu poți să înlocuiești capacitatea pierdută astfel cu suficientă energie hidro, atunci curentul electric necesar aparatelor de aer condiționat va trebui să provină din centrale pe gaze”, spune Stephen Schork, președintele firmei de consultanță în energie Schork Group.

Și anul trecut a fost închisă o centrală nucleară importantă, în apropiere de Los Angeles, însă producția din hidrocentrale a fost abundentă în 2012 și a compensat pierderea de capacitate, ceea ce nu se va întâmpla anul acesta, ceea ce sporește riscul de a apărea întreruperi în alimentarea cu curent electric, spune Michael Blaha, analist energetic principal la Wood Mackenzie.

Cele mai recente măsurători estimative arată că producția de energie hidro din vara aceasta va reprezenta doar 45% - 50% din nivelul normal. „Doar în 6 ani din ultimii 60 am avut o producție hidro atât de slabă”, spune hidrologisul-șef de la Departamentul pentru Resurse de Apă din Sacramento, Maurice Roos.

Secetă mare

Ca și cum problemele n-ar fi fost suficient de mari, există în plus riscul ca exporturile de energie electrică către California din nord-vestul Statelor Unite să scadă și ele, ca urmare a debitelor slabe ale apelor din regiunea respectivă. Rețelele de transmisie situate de-a lungul graniței Californiei cu statul Oregon au o capacitate instalată totală de 7.500 MW.

Potrivit celor de la Genscape Inc., care urmăresc și publică aceste date în timp real, pe 4 aprilie 2013, producția hidro din regiunea de nord-vest a SUA era cu 36% mai mică decât în urmă cu un an.

Dacă nu va surveni o creștere semnificativă a precipitațiilor din aprilie până în iunie, cantitatea de apă disponiblă pentru producerea de energie hidro se va situa la cel mai jos nivel din ultimii doi ani, a declarat Doug Johnson, purtător de cuvânt al sucursalei dn Oregon a Agenției Federale pentru Energie. 

„Debitele au depășit nivelurile medii istorice cu 30% în 2011 și cu 20% anul trecut”, a adăugat acesta.

Cazul Enron

California, care are o populație de 38 de milioane de locuitori, s-a confruntat cu momente similare de penurie de energie hidro în timpul crizei de electricitate din 2000 și 2001. Statul american, care este cea de-a noua economie a lumii, a mai avut de a face și cu închideri neplanificate de centrale electrice, cu fisurarea gravă a unei conducte de gaze naturale, cu temperaturi extreme în sezonul cald și cu manipulări ale prețurilor de către Enron și alte companii.

Enron, care pe vremuri era cel mai mare trader de energie al lumii, și-a declarat falimentul în 2001, după ce s-a dezvăluit că s-a folosit de vehicule juridice pentru a-și scoate din bilanț pierderi de miliarde de dolari și pentru a umfla artificial prețul propriilor acțiuni. CEO-ul Enron, Jeff Skilling, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru fraudă, în 2006.

Problemele survenite atunci au determinat autoritatea în domeniu din California să oblige companiile de utilități să demonstreze că au contractat suficientă energie electrică pentru a face față cererii.

„Producția abundentă de energie hidro de anul trecut din nord-vest a mascat, probabil, anumite probleme operaționale potențiale, determinate de reducerea producției de energie nucleară. Însă dacă anul acesta vom trece la extrema cealaltă, adică vom avea foarte puțină energie provenită din hidrocentrale, s-ar putea să ne confruntăm cu o criză asemănătoare cu cea din 2000”, spune Michael Blaha de la Wood Mackenzie.

Gazele înlocuiesc energia nucleară

Centrala nucleară de la San Onofre, situată la circa 6 kilometri sud-est de San Clemente, a fost oprită în ianuarie 2012, după ce muncitorii au descoperit că generatoarele de abur de la ambele reactoare ale acesteia prezentau un grad neobișnuit de uzură. Operatorul centralei, Edison International, așteaptă aprobarea autorităților federale pentru a reporni unul dintre reactoare începând cu data de 1 iunie, însă numai la 70% din capacitate.

Cererea de energie produsă de centrale pe gaze naturale a crescut cu 24% în California în intervalul ianuarie-iulie 2012, comparativ cu perioada similară a anului anterior, din cauza opririi centralei nucleare de la San Onofre, potrivit datelor oficiale ale Energy Information Administration.

NRG Energy Inc., cel mai mare furnizor de energie electrică pentru companiile americane de utilități, și-a ținut în funcțiune centralele pe gaze deținute în California de două până la trei ori mai mult decât de obicei, ca urmare a închiderii centralei nucleare de la San Onofre. La rândul său, Dynegy Inc., al treilea mare producător american independent de electricitate, vrea să încheie noi contracte bilaterale de furnizare pentru centralele sale pe gaze din Moss Landing și Morro Bay vara aceasta.

Prețul gazelor naturale livrate de cei de la Southern California Gas Co. mai multor orașe californiene, inclusiv Los Angeles, a crescut la cel mai înalt nivel din septembrie 2011. Cotațiile spot din actuala perioadă a anului sunt cele mai mari din 2009 încoace.

„Închiderea facilităților nucleare din sudul Californiei duce și la pierderea unui important factor de echilibrare a rețelei electrice, ceea ce limitează capacitatea de import a regiunii. Va fi pe muchie de cuțit. Nu e exclus ca sistemul să crape”, spune Mark Repsher, expert în energie la PA Consulting Group.

Reglementările de mediu mai bat un cui în sicriu

Constrângerile legate de aprovizionarea cu energie electrică de vara aceasta indică faptul că, în viitor, criza s-ar putea agrava, în condițiile în care reglementările federale de mediu vor forța închiderea unor centrale electrice bazate pe combustibili fosili și îi vor favoriza pe producătorii de energie din surse regenerabile, cu problemele ei legate de de intermitență.

Operatorul de sistem din California, responsabil cu aprovizionarea cu energie electrică a peste 30 de milioane de oameni, dispune în prezent de o capacitate instalată de 60.000 MW. Însă aproximativ 16.000 MW s-ar putea pierde până în 2020, aceștia provenind de la un număr de 18 centrale electrice pe combustibili fosili care ar putea fi nevoite să se închidă până la acea dată, ca urmare a reglementărilor de mediu care restricționează accesul acestor centrale la apa de pe coastele Californiei. Potrivit acelorași reglementări, tot până în 2020, o treime din totalul producției de energie electrică din California trebuie să provină din surse regenerabile.

Aceste reglementări vor reduce marja de rezervă de capacitate disponibilă în California de la 40% anul acesta la 20% în 2020. În plus, alimentarea cu energie a statului se va baza mult mai mult pe surse dependente de evoluția vremii, precum cele eoliene și solare.

„Dacă vom avea probleme cu curentul electric vara aceasta, vor deveni și mai vizibile problemele structurale ale sistemului, mai ales în condițiile în care capacitatea instalată va continua să scadă”, spune Julien Dumoulin-Smith, analist specializat în companii de utilități la UBS în New York.

Tag Cloud