Bavarezii nu vor stâlpi electrici în landul lor, deși au mare nevoie de energie și sunt fani ai regenerabilelor
- Detalii
- Publicat în 11 February 2014
O parte importantă a programului ambițios al Germaniei de producere a energiei verzi s-a lovit de opozia Bavariei, land care a amenințat că va bloca construcția noilor linii electrice pe direcția nord-sud, într-o acțiune de natură să sporească tensiunile din guvernul de coaliție condus de cancelarul Angela Merkel.
Horst Seehofer, premierul Bavariei și liderul conservatorilor CSU (Uniunea Creștin-Socială) din acest land, partidul-soră al formațiunii CDU condusă de cancelar, a anulat moratoriul privind planurile de construire a unor linii electrice de sute de kilometri de care este nevoie pentru a conecta fermele eoliene din nord de sudul înfometat de energie.
Acest demers îl plasează pe Seehofer – până acum un susținător al energiei verzi – împotriva lui Sigmar Gabriel, ministrul Energiei și liderul formațiunii de centru – stânga SPD, care este vârful de lance al politicii privind regenerabilele.
Günther Oettinger, comisarul european pentru Energie și membru al CDU, a spus, de asemenea, că, având în vedere anunțata închidere a centralelor nucleare ale Germaniei, Bavaria are nevoie de respectivele linii electrice „într-un timp foarte scurt”.
Bavaria, unde funcționează o parte din industriile cele mai mari consumatoare de energie, ar fi unul dintre beneficiarii cei mai importanți ai programului de construire a liniilor electrice pe axa nord – sud.
Joc politic
Landul a fost, până de curând, un exportator net de electricitate, dar centralele nucleare care produc aproape jumătate din energia sa sunt programate să fie închise în câțiva ani, ceea ce duce la crearea unui deficit din ce în ce mai mare.
Totuși, proiectul a declanșat o opoziție puternică din partea bavarezilor, care sunt îngrijorați cu privire la perspectiva instalării de stâlpi care ar strica peisajul pitoresc al landului. În contextul alegerilor locale care vor avea loc luna viitoare, liderul CSU a cedat în fața opiniei publice și și-a schimbat poziția la 180 de grade.
Strategia lui Seehofer se centrează pe recentele demersuri de la nivel guvernamental pentru a reforma programul de producere a energiei regenerabile și costurile sale în spirală. El a spus săptămâna trecută că planurile reprezintă o schimbare fundamentală a politicii, decizie care ar avea nevoie de noi consultări publice.
Și oficialii din Bavaria susțin că, din moment ce reformele constau într-o schimbare de strategie atât de mare, guvernul este obligat să intervină și să preia supravegherea liniilor electrice din program de la organismul de reglementare al rețelei. Dacă se va concretiza, planificarea traseului ar putea deveni iar un joc politic între liderii de la nivel național și cei regionali.
Ferme eoliene offshore
Pe de altă parte, organismul de reglementare a insistat, săptămâna trecută, ca să nu fie aplicată o astfel de schimbare a politicii publice/strategiei.
Süddeutsche Zeitung, cel mai mare cotidian al Bavariei, l-a criticat, într-un editorial, pe Seehofer, spunând că el s-a opus planului privind transportul energiei, chiar după ce l-a susținut timp de ani de zile și l-a și votat. „Oamenii politici se iau după opinia cetățenilor în loc să le explice cum stau lucrurile”, scria publicația.
Mișcarea lui Seehofer a venit în contextul în care cele două companii care pregătesc prima dintre cele două linii electrice de transport planificate, denumită Südlink, a publicat detalii privind traseul ei, care s-ar întinde pe o distanță de 800 de kilometri, pornind de la fermele eoliene offshore din Schleswig Holstein până în Bavaria. Construcția acesteia este planificată să demareze în 2016, cu termen de finalizare în 2022.
Lungimea totală a noii rețele este prevăzută să fie de 3.000 de kilometri, la care se adaugă alți 2.000 de kilometri de linii electrice deja existente, care ar trebui să fie upgradate.
Noile linii electrice sunt necesare pentru programul de transport al energiei produse din surse regenerabile, dat fiind că rețelele deja existente transportă energia produsă pe plan regional de centralele pe cărbune, gaz și cele nucleare.
"Nu vrem stâlpi în fața casei!"
„Südlink este unul dintre proiectele de extindere cele mai importante din Europa”, a spus Lex Hartman, directorul executiv al companiei Tennet, companie de stat din Danemarca, care lucrează într-un consorțiu cu EnBW, companie deținută de regiunea germană Baden-Württemberg.
Hartman a declarat că cele două companii așteaptă opinii de la cetățeni cu privire la traseul liniei, care nu este „bătut în cuie”.
Dar dacă opoziția stârnită în nordul Bavariei de un alt demers, de mai mică amploare, este cumva un precedent, atunci investitorii trebuie să se pregătească pentru vremuri grele. Oamenii care trăiesc în și în vecinătatea orașului Pegnitz fac lobby împotriva liniei regionale de transport, spunând că aceasta le amenință sănătatea și mediul.
„Nu suntem împotriva energiei verzi. Departe de noi. Morile noastre de vânt produc 80% din energia noastră. Dar am prefera să avem mori de vânt în loc de stâlpi în fața caselor noastre”, a spus Andrea Carl, un activist local, citat de FT.
Proteste la primărie
În același timp, cei care se opun construcției s-au manifestat public în orașul Kulmbach, aflat la aproximativ 112 kilometri nord de Nuremberg, potrivit UPI
Mai mult de o mie de persoane s-au adunat săptămâna trecută în sediul municipalității pentru a-și exprima opoziția fermă față de planurile operatorilor de rețea Amprion și 50Hertz de a contrui o linie electrică de transport de înaltă tensiune de 480 de kilometri în sudul Germaniei.
Linia, denumită South-East Direct Current Passage, face parte din programul de tranziție al guvernului și reprezintă o investiție de 1,37 de miliarde de dolari. Aceasta ar urma să pornească din Saxonia-Anhalt și ar ajunge până în Bavaria.
„Linia South-East Direct Current Passage nu este numai de o importanță esențială pentru a asigura securitatea viitoare a alimentării cu curent a Germaniei, în special în Bavaria și Baden-Wurttemberg, dar și pentru țările vecine ale Germaniei din est”, a transmis Amprion.
Fluxurile din nord-estul spre sudul Germaniei și de acolo spre Polonia și Cehia „pot fi mai bine controlate în viitor și sistemele de transport pot fi astfel decongestionate într-o anumită măsură”, au susținut oficialii companiei.
Totuși, în contextul alegerilor care se apropie, liderii locali denunță presiunea politică tot mai mare, dar și lipsa de informare a primarilor de pe traseul liniei electrice.
Ce spun sondajele de opinie
Potrivit The Guardian, energia produsă din surse regenerabile a reprezentat 25% din totalul producției din Germania în 2013.
În prezent, susținerea publică pentru închiderea centralelor nucleare este încă mare în Germania. Potrivit unui sondaj publicat în luna octombrie a anului trecut, citat de The Guardian, 80% dintre germani sunt în favoarea acestei decizii,
Totuși, costurile ridicate au devenit o îngrijorare din ce în ce mai mare, iar luna trecută, noul ministru al Energiei, Sigmar Gabriel, a promis că va tăia subvențiile pentru producătorii de energie eoliană, solară și din alte surse regenerabile, o mișcare care a fost citicată în nord și aplaudată în sud.
Astfel, potrivit jurnaliștilor, dacă noul guvern nu va reuși să reconcilieze prioritățile de la nivel național cu dinamica sistemului federal, opinia publică ar putea să se întoarcă rapid împotriva revoluției verzi.