Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara E.ON oprește temporar cea mai mare centrală nucleară din Suedia din cauza unei invazii de meduze la sistemul de răcire al unui reactor

E.ON oprește temporar cea mai mare centrală nucleară din Suedia din cauza unei invazii de meduze la sistemul de răcire al unui reactor

Centrala nucleara meduze

Concernul german de utilități E.ON a scos temporar din funcțiune centrala nucleară pe care o deține în Suedia, cea mai mare de acest tip de pe teritoriul suedez, după ce un banc de meduze a pătruns în dispozitivul de răcire a apei de la unul din reactoarele centralei, situată pe coasta Mării Baltice.

Centrala nucleară Oskarshamn-3, cu o putere instalată de 1.400 MW, este situată la circa 340 de kilometri sud de capitala Stockolm și asigură circa 5% din necesarul de energie electrică al Suediei.

„Incidentul a fost cauzat de pătrunderea la sistemul de răcire al reactorului a unei cantități uriașe de meduze, una singură cu certitudine că nu ar fi pus nici o problemă. Ultima oară când ne-am confruntat cu o problemă de acest tip a fost în august 2005, când a trebuit să oprim centrala nucleară Oskarshamn-1 din cauza unei invazii de meduze”, a declarat un purtător de cuvânt al E.ON.

Centrala Oskarshamn-3 fusese oprită pe 8 septembrie pentru mentenanță și fusese programată pentru repornire pe 27 septembrie. E.ON, cea mai mare companie germană de utilități, controlează 55% din facilitate, restul fiind deținut de către finlandezii de la Fortum Oyj.

Invazii de meduze s-ar fi consemnat, de exemplu, la o serie de centrale electrice din Japonia încă din anii ’60.

Unii savanți pun înmulțirea masivă a meduzelor pe seama încălzirii globale, care a dus la creșterea temperaturii mărilor și oceanelor, creând un mediu mai propice de dezvoltare pentru meduze, care preferă temperaturile mai ridicate. O altă explicație este împuținarea exemplarelor din speciile de pești care sunt inamici naturali ai meduzelor, din cauza pescuitului excesiv.

Tag Cloud