Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Obama ia în calcul privatizarea Tennessee Valley Authority, cea mai mare companie energetică de stat din SUA, înființată în 1933 de Franklin Delano Roosevelt

Obama ia în calcul privatizarea Tennessee Valley Authority, cea mai mare companie energetică de stat din SUA, înființată în 1933 de Franklin Delano Roosevelt

Tennessee Valley Authority

Administrația Obama ia în calcul privatizarea Tennessee Valley Authority (TVA), cea mai mare companie energetică deținută de statul federal american, înființată în 1933 de cel care este considerat „mentorul” politic al lui Barack Obama în chestiuni legate de economie și de combaterea recesiunii, Franklin Delano Roosevelt. Vânzarea companiei ar avea ca efect reducerea îndatorării publice a SUA, în condițiile în care TVA mai are puțin și ajunge la datorii totale de 30 de miliarde de dolari, din cauza necesităților de finanțare a investițiilor în îmbunătățirea infrastructurii de transport al energiei electrice, dar și pentru respectarea standardelor de mediu.

Ideea apare în propunerea de buget a administrației Obama, dată de curând publicității, și, surprinzător la prima vedere, a fost întâmpinată cu critici de către reprezentanții în Congres ai Partidului Republican proveniți din cele nouă state americane alimentate cu curent electric de către TVA.

„Problema este că potențialii cumpărători vor fi probabil foarte reticenți în ceea ce privește obligațiile actuale și viitoare de plată ale TVA, în special cele legate de planurile de pensie ale angajaților săi”, spune Travis Miller, analist la Morningstar Inc.

Agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a anunțat că ar putea revizui în scădere ratingul de credit al TVA dacă se vor modifica raporturile TVA cu guvernul federal al SUA, dat fiind că actualul credit, AA+, se bazează pe probabilitatea extrem de mare ca autoritățile să intervină în sprijinul companiei în caz că aceasta s-ar confrunta cu probleme financiare. Nivelul de rating AA+ este similar cu cel acordat de agenție titlurilor de stat ale SUA. 

Anunțul administrației de la Washington a fost o surpriză chiar și pentru managementul TVA, susțin reprezentanții companiei, în condițiile în care aceasta nu primește bani de la buget, ci se autofinanțează din vânzarea curentului electric produs și din emiterea de obligațiuni pe piețele financiare.

Plan de investiții de 25 de miliarde de dolari pe 10 ani

Pe de altă parte, TVA este o entitate non-profit, iar statutul său prevede că tarifele la electricitate trebuie să acopere cheltuielile operaționale ale companiei, precum și pe cele cu serviciul datoriei. Anul trecut, compania a consemnat un surplus net de 60 de milioane de dolari, la venituri totale de 11,2 miliarde de dolari. Orice surplus este reinvestit, potrivit statutului TVA. Companua are în plan investiții totale de 25 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. 

„Reducerea sau eliminarea implicării guvernului federal în programe precum TVA, care și-au îndeplinit obiectivele pentru care au fost create și nu mai au nevoie de suport din partea autorităților federale, poate îmbunătăți sustenabilitatea fiscală a națiunii”, se afirmă în propunerea de buget a administrației Obama.

Tennessee Valley Authority a fost creată în 1933 ca parte a programului antirecesiune rămas în istorie sub numele de New Deal, implementat de către președintele american Franklin Delano Roosevelt. Compania furnizează în prezent energie electrică unui număr de 9 milioane de consumatori persoane fizice din 7 state americane din sud-estul SUA. TVA deține 29 de hidrocentrale, 11 centrale electrice pe cărbune și 3 centrale nucleare.

În plus, TVA furnizează servicii de prevenire a inundațiilor și de management al navigației pe fluviul Tennessee.

TVA este cel de-al treilea producător de energie din SUA ca mărime, având o capacitate instalată totală de 38.040 MW.

„Vom colabora cu oficiul pentru buget al Casei Albe pentru a le furniza toate informațiile necesare deciziei strategice pe care o vor lua”, a declarat CEO-ul TVA, Bill Johnson. Acesta a fost adus în fruntea companiei anul trecut, după ce a fost demis de la conducerea celui mai mare producător de energie din SUA, Duke Energy Corp., pentru aprobarea unei fuziuni corporative care s-a dovedit a fi extrem de costisitoare și păguboasă pentru acționari.

E bună economia de piață, dar nu la mine în colegiu

„Vânzarea TVA riscă să majoreze tarifele la curent electric și chiar să ducă la majorarea cheltuielilor bugetare, în pofida declarațiilor administrației Obama. Legea prevede că statul american nu are nici o responsabilitate pentru datoriile companiei. La o eventuală vânzare a TVA, după deducerea datoriilor acesteia, există riscul ca contribuabilii americani să fie nevoiți să scoată și bani din buzunar”, susține senatorul republican de Tennessee, Lamar Alexander. Senatorul este cunoscut pentru opoziția sa față de subvenționarea de către stat a producătorilor de energie.

Adevăratul motiv de îngrijorare al membrilor Congresului proveniți din statele alimentate cu energie electrică de TVA este de fapt riscul de majorare a tarifelor la electricitate pentru alegătorii lor, care în prezent plătesc prețuri aflate sub media federală. Ceea ce îi face pe republicani să aibă luări de poziție contrare liniei oficiale a partidului, care prevede, cel puțin la nivel declarativ, reducerea rolului statului în economie.

„Bizar este că o mână de republicani apără cel mai colectivist şi mai intervenţionist proiect implementat vreodată în Statele Unite. Înfiinţarea TVA a fost ideea celor mai comunişti membri ai administraţiei Roosevelt”, spune Mike McKenna, lobbyst şi expert în comunicare, apropiat de Partidul Republican. Printre clienţii săi se numără compania de utilităţi Souther Co., al doilea cel mai mare producător de energie din SUA, care ar avea de câştigat de pe urma privatizării TVA. 

TVA are în prezent un număr de 13.600 de angajați, potrivit propunerii de buget a lui Obama, număr care ar putea scădea la 13.300 anul viitor.

Compania este supervizată de un Consiliu de Administrație compus din nouă membri, numiți de președintele SUA și aprobați de către Senat. Potrivit legislației în vigoare, șapte dintre aceștia trebuie să aibă domiciliul în regiunile în care operează compania.

TVA are în prezent datorii totale de 25,5 miliarde de dolari și se apropie de plafonul maxim admis de lege, de 30 de miliarde de dolari. Compania va fi nevoită să se împrumute în continuare, din cauza necesităților de finanțare a investițiilor în îmbunătățirea infrastructurii de transport al energiei electrice, dar și pentru respectarea standardelor de mediu. Acestea au fost de curând înăsprite de administrația Obama, cu impact în special asupra centralelor electrice pe cărbune operate de TVA.

Tag Cloud