Electrica SA: Curentul cumpărat costă jumătate din veniturile grupului în primele 9 luni
- Detalii
- Publicat în 16 November 2015
Şi după intrarea în lichidare a societăţilor de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea ale Electrica, şi intrarea în insolvenţă a Servicii Energetice Oltenia şi a Servicii Energetice Muntenia, încadrate cel puţin teoretic, în aşa numitul proces de curăţenie al Electrica înainte de listarea la Bursă din vara trecută, cheltuielile Electrica SA, chiar dacă eficientizate, sunt o componentă importantă în bilanţ.
Astfel, în primele nouă luni ale anului în curs comparativ cu perioada similară a anului trecut, cheltuielile cu energia electrică au crescut cu 326 milioane lei, sau 20%, la 1.992 milioane lei, atât pe fondul creșterii cantităților distribuite și furnizate, cât și ca urmare a creșterii costului energiei electrice achiziționate pentru furnizare și trading.
De altfel, costul cu energia electrică achiziționată este principalul cost al grupului Electrica, reprezentând 48% din venituri în primele nouă luni din 2015, adică aproape jumătate din veniturile grupului.
Exceptând însă costurile cu achiziția energiei electrice, cheltuielile operaţionale au scăzut cu 32,5 milioane lei, sau 2%.
Rămânând la acelaşi interval, Electrica informează că a înregistrat un profit net consolidat de 428 milioane lei, în creştere cu 92 milioane lei, respectiv cu 27%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut.
Profitul operaţional, în același interval de timp, a fost de 497 milioane lei, cu 22% mai mare decât în primele nouă luni din 2014.
Profitul atribuibil acționarilor a crescut cu 38% în primele 9 luni ale anului 2015, față de aceeși perioada a anului trecut.
În perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2015, Electrica a înregistrat venituri din exploatare în valoare de 4.133 milioane lei, în creștere cu 384 milioane lei, sau 10%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere se datorează mai multor factori. Astfel, veniturile din segmentul de distribuție de energie electrică au crescut cu 104 milioane lei, sau 6%, la 1.845 milioane lei, evoluție care se datorează creșterii cantității distribuite cu 6% față de perioada similară a anului 2014. De asemenea, veniturile din segmentul de furnizare de energie electrică au crescut cu 220 milioane lei, sau 7%, la 3.286 milioane lei. Această evoluție se datorează în principal creșterii cantității furnizate cu 6%.
În perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2015, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 12,7 TWh, și a furnizat aproximativ 7,6 TWh de energie electrică, către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori finali.
În acest interval, contribuția segmentului de distribuție de energie electrică și a segmentului de furnizare de energie electrică la veniturile Electrica a fost de 36%, respectiv 64%.