Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Enel pleacă din România. Coincidenţă: scandalul de corupţie a început în urmă cu o lună

Enel pleacă din România. Coincidenţă: scandalul de corupţie a început în urmă cu o lună

enel dna

Enel a anunţat oficial că începe procesul de vânzare a filialelor de distribuţie şi furnizare de energie din România. Ciudat e că România şi Rusia au fost singurele două ţări care au ridicat rezultatele grupului anul trecut, ţara noastră oferind, în plus, marje mai mari italienilor. Or, în mod normal, un mare grup vinde operaţiunile în ţările unde afacerile merg mai slab, păstrându-le pe cele care merg mai bine.

Explicaţia poate fi, recentul scandal cu falsificarea facturilor clienţilor în care printre cei reţinuţi de DNA a fost şi directorul Florin Gugu (foto) de la Enel, scandal coroborat cu deja clasicul scandal prin care italienii sunt acuzaţi de autorităţi de nerespectarea obligaţiilor de investiţii de la preluarea anumitor părţi din Electrica încă din anul 2004.

Să revenim însă la anunţul făcut de Enel. Aceştia îşi propun să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Companiile Enel din România au avut anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de 2012.

Asta în timp ce global, veniturile companiei au totalizat 7.737 milioane de euro, în scădere cu 966 milioane de euro (-11,1%) comparativ cu 2012. Această evoluție reflectă scăderea veniturilor realizate în Slovacia, ca urmare a reducerii volumelor generate și vândute, precum și în Franța, cauzată de reducerea capacității disponibile. „Acești factori au fost compensați parțial de creșterea veniturilor realizate în România și Rusia, în principal ca urmare a creșterii prețurilor medii de vânzare pentru energia electrică”, anunţa compania.

Dacă mai e nevoie, amintim că în 2013, EBITDA per grup a totalizat 1.405 milioane de euro, în scădere cu 245 milioane de euro comparativ cu 2012. Cităm iar compania: „acest declin se atribuie micșorării marjei de generare în Slovacia și Rusia, iar efectele acesteia au fost compensate parțial de majorarea marjei în România”.

De asemenea, italienii mai au în plan să vândă o participaţie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producător de energie al Slovaciei, cu o cotă de piaţă de aproape 80%.

Pentru vânzarea activelor din România, Enel a angajat deja consultanţi financiari de la Citigroup şi UniCredit.

 

Tag Cloud