Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Soarta Oltchim se decide în 3 zile sau în 5 minute

Soarta Oltchim se decide în 3 zile sau în 5 minute

Nita

Până la precedentul termen de depunere a ofertelor angajante de cumpărare pentru Oltchim (un fel de pre-contracte de cumpărare), încheiat în 28 martie la ora 11, caietele de prezentare au fost cumpărate cu 20.000 de euro plus TVA de patru firme: Chimcomplex SA Borzeşti, consorţiul format din Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co. Limited, SIF Transilvania Project Management Company Braşov şi SGA Swiss Invest AG.

Până în 28 martie la ora 11, nu se depusese nicio ofertă angajantă. La doar 5 minute de la expirarea termenului, firma AGVA Limited a depus o documentaţie care cuprindea o ofertă de cumpărare. Oferta a fost respinsă pentru că a venit cu cinci minute întârziere, potrivit informaţiilor Energy Report.

Noul termen de depunere al ofertelor angajante a fost prelungit apoi până la 6 iunie 2014. Şi, foarte important, tot până la ora 11.

“Dacă nu privatizăm Oltchim până vineri, va rămâne pentru altădată. Este o companie viabilă, are piață. Căutăm soluţii de finanţare pentru a re-pune în funcțiune o linie sau două de producție, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi”, a declarat Constantin Niță, ministrul Economiei, în cadrul conferinţei Energy Investors Summit.

Pe de altă parte, liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev a declarat, citat de Agerpres, că o ofertă angajantă ar putea să apară până vineri din partea consorţiului chinez format din Baota şi Junlun, unul dintre cei care cumpăraseră caietul de sarcini.

După intrarea în insolvenţă, Oltchim şi-a majorat gradul de utilizare al capacităţilor de producţie de la 6% până la 25% în prezent. Compania a redus mult şi din angajaţi, astfel că pierderea totală a scăzut în primele trei luni ale anului cu 7,4 milioane de euro faţă de primul trimestru al anului trecut. În primă instanţă, ar mai rămâne doar ca o ofertă angajantă să vină cu adevărat până vineri. De preferat înainte de ora 11.

 

Tag Cloud