GSP jonglează cu credite pentru cumpărarea clădirii de birouri unde e chiriaş BNR Constanţa
- Detalii
- Publicat în 20 May 2014
Când GSP s-a împrumutat de la BRD în noiembrie 2011, nu apăruse oportunitatea de a cumpăra la executare silită una dintre puţinele clădiri office de calitate din Constanţa, numită Constanţa Business Center (foto). O clădire în care, înainte de a fi închiriată pentru sediul agenţiei din Constanţa a Băncii Naţionale a României, a fost de asemenea sediu pentru Raiffeisen şi Banca Agricolă. Lunile trecute însă, aşa cum scria în exclusivitate Energy Report, GSP Shipyard a câştigat clădirea la executare silită. Iar creditul iniţial de la BRD şi-a schimbat destinaţia, potrivit documentelor consultate de Energy Report.
Asociaţii GSP Shipyard, miliardarul Gabriel Comănescu şi GSP (controlată tot de Comănescu), au hotărât în aprilie să schimbe destinaţia iniţială a creditului acordat de BRD prin includerea în cadrul investiţiei a clădirii Constanţa Business Center.
În plus, s-a suplimentat şi garantarea creditului de investiţii din noiembrie 2011 tocmai cu clădirea în cauză şi cu un punct trafo.
Clădirea, situată pe strada Traian nr. 51, a fost scoasă la vânzare prin executare silită la finele anului trecut. Imediat după, Grup Servicii Petroliere Shipyard şi-a adjudecat clădirea cu circa 6 milioane de lei, potrivit informaţiilor Energy Report.
Asta după ce începutul crizei, clădirea era evaluată la... 6,4 milioane de euro şi a trecut din proprietatea Avrig 35 la marele fond de investiţii NEPI pentru ca în cele din urmă să ajungă la firma Constanţa Re Development SRL, iar aceasta să fie executată silit. Un parcurs destul de ciudat pentru o clădire de calitate într-un oraş în care însă, piaţa office e ca inexistentă.
În cadrul licitaţiei de executare silită, creditoarea, New Europe Property (BVI) Limited, a încercat recuperarea banilor.
Chilipir
Dacă e să facem un scurt istoric al clădirii, amintim că NEPI a preluat în anul 2008 nu mai puţin de 18 proprietăţi de la grupul Avrig 35 cu 46,3 milioane de euro. Printre acestea s-a aflat şi Constanţa Business Center. Apoi, prin anul 2010, marele fond sud-african a decis să înapoieze clădirea, având prin contract această opţiune, după o perioadă.
Clădirea din Constanţa era evaluată atunci la 6,4 milioane de euro. Preţul de exercitare al opţiunii a fost de 5,8 milioane de euro şi acesta a rămas şi preţul contabil în momentul deciziei de reîntoarcere al clădirii la Avrig. În cele din urmă, clădirea a ajuns, cum spuneam, la vehiculul “Constanţa Re Development”, o firmă din Bucureşti despre care nu se ştiu prea multe în piaţă decât că se ocupă, fără prea mult talent se pare, de tranzacţii şi dezvoltare în real estate.
Cât despre clădire, aceasta a fost construită în anul 1997, are o suprafaţă închiriabilă de circa 6.800 mp, 60 de locuri de parcare, centrală termică proprie, generator de rezervă (cum îi stă bine oricărei clădiri care a găzduit bănci), sisteme de alarmă şi multe alte asemeni facilităţi moderne.
În plus, la etajele -1, -2 este şi o parte de hotel (cândva, când era Banca Agricolă, era destinat protocolului).