Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale OPEC și-ar putea reduce, în premieră pentru ultimii cinci ani, producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi în decembrie

OPEC și-ar putea reduce, în premieră pentru ultimii cinci ani, producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi în decembrie

20130410 - OPEC

În pofida evoluției favorabile a prețului țițeiului din ultima lună, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea fi nevoită, în cadrul viitoarei reuniuni din decembrie, să reducă producția de petrol cu ​​o jumătate de milion de barili pe zi, aceasta urmând a fi prima reducere din ultimii cinci ani. Motivul: boom-ul tehnologiei de exploatare a hidrocarburilor de șist din Statele Unite ale Americii (SUA) va eroda cererea pentru produsele petroliere ale cartelului în 2014, susțin oficiali ai statelor membre, citați de Wall Street Journal.

Piața internațională a petrolului pare inundată cu țiței din SUA, iar previziunile OPEC, dar și cele ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) de săptămâna trecută anticipează o scădere a cererii pentru petrolul OPEC mult sub producția actuală de aproximativ 30 de milioane de de barili pe zi.

"Bazat pe prognoza, producția ar trebui redusă", susține un delegat al unui stat din Golful Persic, care în trecut a avut tendința de a se opune reducerilor de producție.

În cadrul întâlnirilor recente, țările din Golf, inclusiv liderul informal al OPEC și cel mai mare exportator la nivel mondial, Arabia Saudită, au sprijinit menținerea plafonului producției colective a statelor membre la  30 de milioane de barili pe zi. membrii OPEC s-au opus reducerilor de producție, deoarece se tem că prețurile mai mari generate de această decizie ar putea afecta cererea de petrol a clienților lor occidentali, ale căror economii sunt încă în convalescență după criza economică din 2008.

OPEC nu și-a mai redus producția de la sfârșitul anului 2008, când a micșorat-o la 4,2 milioane de barili pe zi atunci când cererea de petrol a scăzut și preturile s-au prăbușit în timpul crizei financiare.

Estimări pesimiste ale cererii 

Miercurea trecută, OPEC a estimat că cererea de țiței produs de cartel în 2014 va fi mai redusă cu 800.000 de barili pe zi în prima jumătate a anului și cu 400.000 de barili pe zi pe durata întregului an, față de nivelul actual de 30 de milioane de barili pe zi.

La numai o zi, AIE a estimat cererea de țiței produs de OPEC pentru anul viitor la doar 28,85 milioane de barili pe zi, în prima jumătate a anului 2014, și aproximativ 29,4 milioane de barili pe zi, pentru întregul an. Explicația, majorarea producției în statele non-membre ale cartelului cu un nivel cuprins între 1,1 milioane de barili pe zi și de 1,3 milioane de barili pe zi în 2014, crește mai repede decât cererea globală.

Totuși, OPEC ar putea opta împotriva deciziei de reducere a producției în cazul menținerii prețului petrolului peste 100 de dolari pe baril. Țițeiul Brent cu livrare în august era cotat în această dimineață la un nivel de 108,78 dolari pe baril, în scădere cu 30 de cenți față de ziua de ieri.

Tag Cloud