Petrolul își revine ușor, apreciindu-se cu 3,6% față de minimul ultimelor trei luni, înregistrat săptămâna trecută
- Detalii
- Publicat în 21 March 2017
- Scris de Florin Rusu
Prețul internațional al petrolului a câștigat aproximativ 1% în dimineața zilei de marți ca urmare a zvonurilor potrivit cărora cartelul statelor exportatoare de petrol, OPEC, ar fi dispus să-și prelungească perioada pe care a convenit reducerea producției, dincolo de cele 6 luni stabilite inițial.
Țițeiul a avut o ultimă săptămână negativă, cotațiile sale fiind afectate de raportările privind majorarea producției în statele non-membre ale cartelului, în special în Statele Unite ale Americii.
În pofida faptului că OPEC și-a respectat angajamentul de reducere a producției în proporție de 98,5%, stocurile de petrol rămân la un nivel ridicat. Principalul motiv este reluarea activității de extragere a petrolului din formațiuni de șisturi bituminoase în SUA. Nici celelalte state non-membre ale cartelului care și-au asumat reducerea, inclusiv Rusia, nu au ajutat, gradul lor de conformare fiind undeva la 60%.
Potrivit unor surse OPEC, citate de Reuters, marea majoritate a statelor membre pare decisă să prelungească termenul de 6 luni pe care fusese convenită inițial plafonarea volumului de țiței extras.
“Zvonurile privind extinderea perioadei de reducere a prețurilor și un dolar slab susțin o apreciere a prețului petrolului. Însă orice revenire a țițeiului ar putea rămâne rapid fără combustibil, dentrimentul pieței fiind în continuare negativ”, afirmă Tamas Varga, analist la firma de brokeraj londoneză PVM Oil Associates.
La ora 12,35 (ora României), petrolul Brent (de referință pe piața europeană și globală) cu livrare în luna martie se tranzacționa la un preț de 52,07 dolari pe baril, în creștere cu 0,87% sau 45 de cenți față de nivelul de închidere al ultimei ședințe de tranzacționare. Brent-ul a reușit să recupereze o parte din pierdea înregistrată în ultima săptămână, când a ajuns la minimul ultimelor trei luni, 50,25 dolari pe baril, însă se află departe de maximul din ianuarie, de 58 de dolari pe baril.
La aceeași oră, petrolul West Texas Intermediate (WTI- de referință pe piața americană) se apreciase la rândul său, cu 0,88% sau 43 de cenți, ajungând la 49,34 dolari pe baril.
Există însă și unii analiști optimiști. “Combinația dintre cererea robustă și oferta globală mai redusă va conduce la o echilibrare a raportului dintre cerere și ofertă și nu va fi afectată de producția de petrol din formațiuni de șist din SUA”, crede Jeremy Baker, de la Vontobel Asset Management, citat de Reuters.